k23
Djurens Rätt:
Kronfågels agerande är skandalöst
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har Länsstyrelsen Södermanland i dagarna förelagt skandalslakteriet Kronfågel AB i Valla att rätta till 17 allvarliga brister i djurskyddet. Trots att bolaget haft på sig sedan i november förra året så har man inte lyckats åtgärda dessa. Det reagerar djurrättsorganisationen Djurens Rätt nu skarpt på.
– Det är skandalöst att Kronfågel, Sveriges största företag i antal djur räknat, inte lever upp till grundläggande djurskyddsregler och att de inte åtgärdar de akuta problem som länsstyrelsen pekat på, säger Linn Åkesson som är kommunikationschef på Djurens Rätt.
Det handlar om uppskattningsvis tiotals miljontals fåglar som utsatts för Kronfågels bristande hantering under perioden.
LÄS OCKSÅ: Länsstyrelsen: Kronfågel struntar i att åtgärda allvarliga brister i djurskyddet – nytt föreläggande
I ett svar på Twitter idag kommenterade Kronfågel vår artikel "Länsstyrelsen: Kronfågel struntar i att åtgärda allvarliga brister i djurskyddet – nytt föreläggande" genom att skriva detta:
"Kronfågel det vill säga vi rapporterade själva in problemet till myndigheterna i höstas och förstärkte då den manuella bevakningen med extra kontrollpersonal. Djurvälfärd, miljö och kvalitet är högsta prioritet hos oss."
Då passade vi på att ställa en fråga.
Enligt länsstyrelsen konstaterades de 17 allvarliga djurskyddsbristerna denna månad. Om ni rapporterade om dem i höstas som ni tycks påstå, hur kommer det då sig att de fortfarande består?
”Vi investerade i nya verktyg, såg över våra rutiner och förbättrade arbetsytan. Tyvärr räckte det inte för att helt avhjälpa problemet och i höstas köpte vi därför även en ny stickmaskin”, skriver Kronfågel idag i ett svar på Twitter på @FoodMonitorSwe.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: FoodMonitors granskning av skandalslakteriet Kronfågel

t20