Stora framgångar för djuren under årets första halvår
KRÖNIKAN Det har varit en händelserik vår för djuren. Vi fick till exempel se siffrorna på hur köttkonsumtionen i Sverige minskade med 7.7 miljoner individer jämfört med året innan. Allra flest av dem var kycklingar, de djur som också har det sämst. Om du är en kyckling i en svensk djurfabrik kläcks du i en maskin och får aldrig träffa din mamma. Du bor trångt i stora hangarer, på gårdar med i genomsnitt över 100 000 andra kycklingar, vilket är fler än i de flesta andra EU-länder. När du blivit 35 dagar är det dags för slakt, då har du växt från 40 till 2000 gram, vilket gett dig benproblem och smärta. Du får inte känna utomhusluft förrän det är dags för den långa transporten till slakteriet, där du varken får mat eller vatten.
Därför är det så otroligt viktigt att just konsumtionen av kycklingar minskar. Efter att ha sett mardrömslika skandalbilder från välkända slakterier har troligen ännu fler valt bort dem från tallriken den här våren. Jag hoppas verkligen att vi får se ännu större kurvor nedåt när det gäller köttkonsumtionen resten av året. Våra val i vardagen gör större skillnad än vi tror.
För att skapa den förändring som vi så desperat behöver är det också viktigt att fler än enskilda konsumenter tar sitt ansvar för kycklingarnas verklighet. Därför blev jag väldigt glad när Linas Matkasse äntligen bestämde sig för att sluta med turbokycklingar, efter mer än 100 dagars kampanjande från vår sida. Varje företag, kommun och institution som ställer högre krav på kycklingindustrin är med och förändrar den till det bättre. Utevistelse, stopp för plågsam avel och säkrare slaktmetoder är verkligen det minsta vi kan begära av en industri som årligen föder upp och dödar över 99 miljoner kycklingar.
Den andra stora händelsen som påverkat väldigt många djur är av mer internationell karaktär. Den 30 juni meddelade nämligen EU-kommissionen att de stödjer medborgarinitiativet End the Cage Age och påbörjar arbetet med en lagstiftning mot burar i hela EU. Initiativet är ett samarbete mellan Djurens Rätt och 170 andra organisationer som tillsammans samlade in 1.4 miljoner underskrifter mot burarna.
Den som tvivlat på att det gör skillnad att skriva under namninsamlingar har nu sitt svar. Det här beslutet påverkar 300 miljoner djur som kommer att slippa burar när lagen träder i kraft. För Sverige innebär det slutet för hönor i burar, en fråga som Djurens Rätt arbetat envist med i över ett decennium, med resultatet att alla livsmedelskedjor i landet nu är buräggsfria.
Stora framgångar för djuren under årets första halvår, med andra ord. Jag hoppas verkligen att hösten går i samma anda. Om jag får önska skulle jag vilja se att Socialdemokraterna fattar ett viktigt beslut på sin kongress om att arbeta för att avveckla minkfarmningen. Vi vill inte skapa en reservoar för covid-19 i Sverige och det är av djuretiska skäl en fullkomligt orimlig industri. Jag hoppas också att regeringen i samband med riksdagens öppnande utser en ny minister, en djurskyddsminister, som har djurens intressen högst på sin agenda. Det är inte hållbart att djurskydd fortsätter ställas mot ekonomiska intressen. Om inte annat så visar bilderna från kycklingslakterierna vem som förlorar den matchen.
Men jag ser ändå ljust på framtiden för djuren. Engagemanget hos allmänheten är stort, fler och fler makthavare tar sitt ansvar. För varje dag blir jag mer och mer säker på att en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv är möjligt, och att den närmar sig med stormsteg.