p28
Anders E Johansson om återuppbyggnaden av Polarbröd
INTERVJUN Förra året drabbades brödbolaget Polarbröd i Älvsbyn av en katastrofal brand. Efter investeringar på runt en halv miljard kronor sedan dess räknar bolaget med att komma upp i 90-95 procent av sin ursprungliga kapacitet till huvudmarknaderna.
– I slutet av oktober kommer första brödkakan ur den nya ugnen och i början nästa år räknar vi med att komma upp i 90 till 95 procent av vår kapacitet för Sverige och Norge, säger vd Anders E Johansson.
För Anders E Johansson blev branden ett bryskt uppvaknande – bokstavligt talat.
– Mitt på natten söndagen den 23 augusti så bankade det på min dörr på villan i Umeå och då var det Karin Bodins man som berättade det fruktansvärda att det brinner i bageriet. Jag packade väskan och plockade upp Karin Bodin som bor här strax bredvid och från den stunden så var det krisledningsmöte timme för timme när vi körde från Umeå upp till Älvsbyn.
– Vid ett tillfälle där tidigt på morgonen då i ett av de här krismötena skriker vår platschef rakt ut: nu ger de upp. Räddningstjänsten var tvungen att retirera ur infernot för att säkra sin egen personal.
– Då blev det knäpptyst i bilen som Karin och jag körde. Det gick kanske en halv minut då vände sig Karin till mig och så sa hon Anders vi ska bygga upp bageriet i Älvsbyn igen. Sedan när vi träffade personalen på morgonen, medan det fortfarande brinner i bageriet som vi ser en bit bort och folk gråter, så kan Karin och jag berätta att vi ska bygga upp bageriet igen. Det var som ett statement som vi har haft med oss sedan dess.
För att klara produktionen under återuppbyggnaden har Polarbröds mindre bageri i Bredbyn utanför Örnsköldsvik varit viktigast, men man har också haft samarbeten med företagen Omne Bröd AB i Nordingrå och Gunnar Dafgård Aktiebolag i Källby.
Läs vidare på FoodMonitor Plus
HÅKAN FRISELL
Foto: Johan Gunséus/Polarbröd.

t20