Camilla97
Ett år av skandaler i djurfabrikerna och framflyttade positioner i EU
ÅRSKRÖNIKA År 2021 har på många sätt varit ett bra år för djuren på många sätt, men också ett år av skandaler och fortsätt lidande i djurfabrikerna. Jag minns såklart bilderna och filmerna från kycklingslakterier och trånga transporter, men jag minns framförallt hur mycket engagemang som fanns för djuren och hur det ledde till förändring.
Skandalerna i djurfabrikerna har fortsatt avlösa varandra under året. Fruktansvärda förhållanden har rapporterats om från slakterier och transporter, vilket ledde till att ett stort antal kommuner sa nej till kyckling från Kronfågel efter rundringning från Djurens Rätt och media. I vår ranking Djurvänlig Kommun blev det dessutom tydligt att landsbygdskommunerna visar framfötterna när det gäller djurskydd med topp tre bestående av Askersund, Oxelösund och Hässleholm. För att nå en topplacering krävdes både seriösa satsningar på att utöka andelen växtbaserad mat och högt ställda djurskyddskrav vid upphandling.
Det går alltså utmärkt att ställa högre djurskyddskrav än lagens minimikrav om man vill. Det är också något 9 av 10 svenskar önskar även från företagen*. Det har därför varit glädjande att se hur otaliga företag lyssnat på folket och antagit European Chicken Commitment och därmed ställt krav på utevistelse och ett slut på turbokycklingar. Däribland finns Linas Matkasse, Pinchos och flera hamburgerkedjor som Brödernas, Jureskogs och Phils Burger. Vi väntar dock fortfarande på att Carolines Kök som är en av de största producenterna av färdigmat också ska börja lyssna på konsumenterna.
Under våren flyttade Djurens Rätt också fram positionerna internationellt med kampanjen End the Cage Age som vill se ett slut på burhållningen i hela EU. Det är helt fantastiskt att ett medborgarinitiativ vi arbetat med sedan 2017 och nu nått det hela vägen. EU-parlamentet gav sitt stöd och EU-kommissionen lovade att lagstiftning ska införas för att få bort alla burar i djurfabrikerna. En fantastiskt viktig seger som påverkar livet för omkring 300 miljoner djur årligen. I Sverige är antalet hönor som hålls i burar numera rekordlågt efter Djurens Rätts intensiva arbete med att få företag att ta större ansvar när många politiker stuckit huvudet i sanden.
Det har alltså varit ännu ett år av skandaler i djurfabrikerna, men också av framgångar och framflyttade positioner i arbetet för djuren. Vi har kunnat se vegovågen fortsätta svepa över landet med produkter som veganska ostbågar, risifrutti och klassiska chokladkakor vilket gör det enklare att välja vego i vardagen. Djurens Rätts mål om att köttkonsumtionen ska halveras till 2030 är verkligen inom räckhåll och skulle göra stor skillnad i arbetet med att montera ned de ohållbara djurfabrikerna. Så inför 2022 är jag både hoppfull och nyfiken på vilka steg som kommer att tas för att djur ska respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv.
* Novus på uppdrag av Djurens Rätt i april 2019.
Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt
Foto: Jacob Grange.