Jordbruksverket: Sverige är fritt från BVD
Jordbruksverket meddelar att Sverige nu är officiellt fritt från nötkreaturssjukdomen bovin virusdiarré, BVD. Enligt myndigheten är detta en stor framgång för svenska lantbrukare.
– Det här är en seger för nötkreatursbönder och deras djurhälsoorganisationer som drivit ett framgångsrikt frivilligt bekämpningsprogram sedan 1993 tillsammans med myndigheter och näring. Det är bara att säga stort grattis, säger Lena Hult, smittskyddssamordnare på Jordbruksverkets djurhälsoenhet, enligt ett pressmeddelande.
Detta innebär enligt Jordbruksverket den officiella statusen:
”Enligt EUs lagstiftning ställs särskilda hälsokrav på nötkreatur som flyttas till medlemsstater som är fria från sjukdomen, vilket innebär att det nu är förbjudet att föra in annat än BVD-fria nötkreatur till Sverige. Kraven gäller både vid förflyttningar från medlemsländer och från länder utanför EU.”
/FoodMonitor
Fakta (källa: Jordbruksverket):
”BVD är en smittsam virussjukdom hos nötkreatur som orsakar nedsatt immunförsvar, hög sjuklighet hos kalvar och störningar av fruktsamhet hos kor. Frånvaron av BVD anses vara en viktig bidragande orsak till att Sverige har så låg användning av antibiotika till kalvar.”

t20