Fazer säljer sitt ryska dotterbolag
Livsmedelskoncernen Fazer meddelar att man undertecknat ett avtal med Moskvas ledande bageriföretag Kolomenskij Bakery and Confectionery Holding om försäljning av Fazers ryska dotterbolag. Enligt Fazer har alla relevanta myndighetsgodkännanden, som ett från Rysslands federala antimonopolmyndighet (FAS), erhållits.
”Transaktionen slutförs utan dröjsmål och därmed upphör all Fazers verksamhet i Ryssland. Värdet på affären publiceras inte”, skriver Fazer i ett pressmeddelande.
”Jag är glad att vi har tecknat avtal om försäljningen av vår ryska verksamhet. Att lämna Ryssland är en komplex process och nu är vi ett steg närmare att kontrollerat och fullständigt lämna landet”, säger Christoph Vitzthum som är koncernchef för Fazer, enligt pressmeddelandet.
/FoodMonitor
Fakta (källa: Fazer):
”År 2021, uppgick omsättningen från Ryssland till cirka 157 miljoner euro, vilket motsvarande 13 procent av koncernens omsättning. Verksamheten omfattar tre bagerier i St. Petersburg och ett i Moskva. Dotterbolaget har cirka 2 300 anställda. Alla Fazers anställda i Ryssland överförs till den nya ägaren.”
”Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1.1 miljarder euro och antalet medarbetare till cirka 8 000.”