Passa på att mingla dig trött på årets Elmia. Vikten av nätverkande och nyttiga kontakter har nämligen aldrig varit så betydelsefull och viktig som idag.
För Sten Janér på Regional Matkultur Småland är Elmia ett viktigt forum att synas i.
– Jag besökte lantbruksmässan 2008 och där fanns då information kring den närproducerade mässan som skulle hållas 2009. Det inleddes en dialog med Maria Lindsäth från Elmia som sedan resulterade i att vi fick en möjlighet att medverka på mässan samt att vi även tog fram olika intressanta föreläsare till de seminarier som hölls. Totalt var det ett trettiotal företagare på plats och jag intervjuade dem från scenen där de fick chansen att berätta om sin verksamhet. Det blev ett väldigt lyckat arrangemang som gav många nya kontakter mellan företag och företagare.
Från jord till bord
Totalt finns det idag 25 regioner som medverkar i den europeiska versionen av Regional Matkultur med totalt 1500 företag som medlemmar. Den gemensamma faktorn är från jord till bord. 1995 sjösattes projektet där bland annat Skåne och Bornholm medverkade.
– 1998 kom Småland med och då var det 15 företag och idag har det vuxit till 85. Företagarna finns inom de flesta verksamheter men vi skulle önska att fler producenter ville medverka, gärna grönsaksproducenter. Vi har ett enormt utbyte av varandra och möjligheten till kunskapsutbyte är guld värd för våra medlemmar, förklarar Sten vidare.
Nationellt resurscentrum för mathantverk
En annan viktig aktör som också insett vikten av kunskapsutbyte är Eldrimner. Bodil Cornell är verksamhetsledare på resurscentret.
– Vi jobbar med mathantverk i fokus. Produkter i liten skala får på så sätt en smak och identitet som är unik. Inga tillsatser och annat. De tillverkas i liten skala och ger därför en mångfald bland produkter. Vi är ett kunskapscenter som ger resurser och utbildningar för dem som vill starta upp eller redan bedriver verksamhet, från nybörjaren till den mer erfarna. När Eldrimner startades 1995 blev det ganska snart ett stort intresse från hela landet och 2005 fick vi ett uppdrag från regeringen och därför finansieras Eldrimner idag via Landsbygdsprogrammet från Jordbruksverket.
På Elmia kommer Eldrimner hålla i ett flertal inspirationsseminarium där rådgivare kommer att prata om just sin bana och sin karriär.
– Vi på Eldrimner har koncentrerat oss på förädlingen, alltså hur djur blir kött och hur säd blir bröd. Vi söker efter kunskap kring mathantverk och jobbar med experter från andra länder, exempelvis från Frankrike och Tyskland. Idag finns det ett otroligt intresse för kunskap i landet och det är väldigt inspirerande att jobba inom branschen. Förutom kurser jobbar vi också med att ta bort hinder för företagare samt att göra mathantverk känt i landet och det har nog aldrig varit ett så stort intresse som det är nu, avslutar Bodil Cornell.