Stigande matpriser kastar världens fattigaste in i allt djupare fattigdom, hunger och undernäring. Samtidigt gör spekulanter på matråvarorna stora vinster.
”Det är djupt oroande att vi inte förmår tillförsäkra att människor har råd och tillgång till baslivsmedel”, säger Bekele Geleta, generalsekreterare för IFRC.
"Matpriserna har nått samma alarmerande nivåer som 2008. Det var en kris som drabbade de fattigaste allra hårdast”.
En viktig anledning till spekulationerna är att många placerare, som blivit brända när fastighetsbubblan sprack i USA, sökte sig till råvarumarknaderna.
”Globala spekulationer såväl finansiellt som handelsmässigt kan ha en farlig inverkan på matpriserna."
"Råvaror köps ofta upp och lagras i depåer och magasin i väntan på högre vinster. Det är oacceptabelt att en handlare i London eller New York kan bestämma om familjeförsörjare i Indien ska ha råd eller inte råd att mätta sin familj.”
Värst drabbade av spekulationerna på den internationella livsmedelsmarknaden är de människor, bland annat på Afrikas horn, som använder 50-80 procent av sin inkomst till matinköp.
I Kenya har priset för en säck med 90 kilo majs stigit från 106 kronor i juni 2010 till 292 kronor i juli i år. Priset på socker steg med nära 20 procent från juni till augusti.
”Det verkar som svängningar i matpriserna har kommit för att stanna och att tiden med billig mat är över”, säger Bekele Geleta.
”Regeringar och biståndsgivare bör investera mer i jordbruket och stödja bönder. Inte bara mat har blivit dyrare, även priset på teknologi, utsäde, gödsel och bränsle för att transportera mat har stigit. Vi behöver stötta jordbrukssektorn för att därigenom skydda människor som tvingas underkasta sig inflation och globala aktiemarknader.”