beslut2024-07-21
Livsmedelsverkets jurister sänker svensk livsmedelsindustri
KOMMENTAREN FoodMonitor har det senaste året avslöjat ett antal fall där Livsmedelsverket gett sig på svenska livsmedelsföretag, ofta små och medelstora, med dåliga beslut och sedan förlorat efter processande i förvaltningsrätten. En del företag knyter trots det näven i fickan och överklagar inte myndighetens beslut av rädsla för repressalier – vilket är ett problem.
Det är också ett problem att Livsmedelsverket ser förvaltningsrätten som ett bra ställe att pröva juridiska teorier.
Det går till på så sätt att myndigheten fattar ett beslut som man vet är på skakiga grunder, inväntar ett överklagande från sin motpart som ofta är ett livsmedelsföretag och sedan låter förvaltningsrätten avgöra om beslutet var rätt eller inte.
En del av Livsmedelsverkets jurister tycker detta är ett förträffligt sätt att arbeta på – det har man berättat för FoodMonitor.
Och visst, det är inte olagligt. Men är det lämpligt?
Jag tycker det är under all kritik att sätta det i system.
I de fall företag överklagar Livsmedelsverkets beslut får de stå för alla sina advokatkostnader om de har sådana, även om de sedan vinner. Det finns inga försäkringar som täcker processande i förvaltningsrätten.
Det är i sammanhanget trevligt att se att en del företagare som driver mindre livsmedelsverksamheter trots allt väljer att knåpa ihop sina egna överklaganden – och sedan vinner mot Livsmedelsverket i förvaltningsrätten. Det är bara att heja på!
Ett problem är alltså att många företag som drabbas av de skakiga och ibland helt felaktiga besluten inte överklagar utan väljer att leva med dessa. Det kan kosta stora belopp i förlorade intäkter och ökade avgifter.
Livsmedelsverket ligger för närvarande i konflikt med många slakterier över kontrollavgifter. Processerna har pågått i flera år nu och omfattar ett antal hundratals miljoner kronor. Livsmedelsverket har förlorat många mål – och vunnit andra. Det övergripande temat tycks vara ett osmidigt Livsmedelverk som älskar att processa – kosta vad det kosta vill.
Att Livsmedelsverket och deras jurister fattar många helt felaktiga beslut som sänker svensk livsmedelsindustri kan man även se efter det att myndigheten det senaste året bland annat jagat små och medelstora livsmedelsföretag med felaktiga kontrollfrekvenser. Det har FoodMonitor avslöjat – och kunnat berätta om Livsmedelsverkets förluster.
beslut2024-07-22
I ett annan typ av ärende fastslog Förvaltningsrätten i Uppsala tidigare denna månad i en dom att Livsmedelsverket ”inte har haft fog” att förbjuda företaget Drood Wine Brewery AB att framställa och saluföra vin.
LÄS MER: Drood Wine Brewery vann mot Livsmedelsverket i förvaltningsrätten – myndigheten saknade fog för förbud
Att Livsmedelsverket lägger förbud utan att ha fog för det är bedrövligt. Än mer bedrövligt är det att deras jurister väljer att processa om beslutet istället för att ändra det – och i det aktuella fallet nästan krossa bolaget.
Förhoppningsvis når det fallet JK och ett stort skadestånd tilldelas Drood Wine Brewery. Det handlar potentiellt om miljonbelopp.
Livsmedelsverkets agerande med de felaktiga besluten och det onödiga processandet är en allvarlig hämsko för svensk livsmedelsindustri och något borde göras på politisk nivå för att styra upp den myndigheten.
Avslutningsvis är det viktigt att komma ihåg att Livsmedelsverket tidigare inte var så här dysfunktionellt.
HÅKAN FRISELL
Är du livsmedelsföretagare och har blivit utsatt för Livsmedelsverkets felaktiga beslut? Skriv då gärna en rad till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Du får vara anonym.
INHIBITION AV LIVSMEDELVERKETS FELAKTIGA BESLUT
Om du som livsmedelsföretagare fått ett beslut från Livsmedelsverket och det står att det beslutet gäller omedelbart även om det överklagas kan du ansöka om inhibition av det beslutet.
Det innebär att domstolen, som ofta är förvaltningsrätten, kan bevilja inhibition om de ser att det finns en chans att Livsmedelsverket förlorar i en kommande dom. Detta för att undvika att företaget skadas, ekonomiskt eller på annat sätt, i onödan under processen i domstolen. Det kan ta bara några dagar för domstolen att fatta beslut om detta. Det kan vara bra att ansöka om inhibition så snart som möjligt.
Inhibition kan alltså ge ett företag en respit tills domen faller.
LÄS MER: Livsmedelsverkets absurda beslut om kontrollfrekvens för MHK Foods upphävs av förvaltningsrätten
LÄS MER: Made by Lapland Sweden vann mot Livsmedelsverket – riskklassades femton gånger högre än faktisk produktion
LÄS MER: August Larssons Charkuteri vann mot Livsmedelsverket
LÄS MER: XO Sweden Wines & Spirits vann mot Livsmedelsverket
LÄS MER: Kiviks Musteri vann mot Livsmedelsverket
Läs mer om FoodMonitors överklagande av Livsmedelsverkets maskeringar av handlingar som handlar om misstänkta brott mot djurskyddslagen som upptäckts på slakterier: FoodMonitor överklagar Livsmedelsverkets maskeringar