DEBATT Idag har en statlig utredare lagt ett förslag på ditt bord som innebär att kor som hålls i lösdrifter inte ska ha rätt till sommarbete. Utredaren anser att det kan ske med bibehållet djurskydd och bidra till ökad konkurrenskraft. Vi deltog som experter i utredningen och har en helt annan uppfattning och andra förslag.
Det stämmer att den svenska mjölkproduktionen minskar och att ett antal gårdar dras med lönsamhetsproblem. Det gäller dock inte alla. Vad det gäller marknadsandelar är det främst inom ostsegmentet som den svenska produktionen har tappat och även fortsätter att tappa. Idag är endast en av tre ostar som äts producerad i Sverige. Vad vi bland annat sett, och även oroligt pekat på under många år, är att alltmer ost tillverkas på dansk mjölk.
Det finns flera anledningar till att ostmarknaden är viktig. Det krävs 10 liter mjölk för 1 kilo hårdost och enligt vissa beräkningar skulle vi kunna ha 1 000 fler mjölkgårdar i Sverige om produktionen skedde på svensk mjölkråvara. Företaget som står bakom märkningen ”Från Sverige” har mycket riktigt konstaterat att svensk ost är bättre för klimatet än importerad. Om alla i Sverige skulle äta svenskproducerad ost i stället för importerad skulle utsläppen av växthusgaser från ostkonsumtionen minska med 16 procent. Svenska bönder använder minst antibiotika i djurhållningen av alla EU-länder. Från Sverige konstaterar vidare mycket riktigt att det faktum att korna får beta ute i hagen under sommaren innebär god djuromsorg och djurvälfärd.
På ditt bord ligger nu ett förslag från en utredare som innebär att kor som hålls i lösdrifter inte ska ha rätt till sommarbete. Från forskningen vet vi att betet är viktigt (kor är betande djur). Forskningen säger oss nämligen att kor mår bra av att få komma ut på bete. På bete kan de lättare utföra naturliga beteenden, de rör sig mer, kan vila naturligt bättre, de får ökad rörlighet i ben och leder, risken för juverinflammationer minskar, de får färre klövsjukdomar och de stimuleras positivt av ljud, ljus, lukter och miljöer. Vi vet också från uttalanden från dig att du vill att kor ska få komma ut på bete sommartid. Vi vet också att detta är en viktig landsbygdsfråga.
Vi anser att varken näringen eller handeln har gjort tillräckligt för att värna den svenska ostmarknaden, för att utveckla den svenska ostkulturen och stärka dess mervärden. Det drabbar mjölkproducenterna i Sverige hårt.
I den ostrapport som Från Sverige gav ut i år framgår att 95 procent av alla i Sverige äter ost och att många tycker att det är viktigt att osten är svensk. De främsta anledningarna är att man vill gynna svenska bönder och svensk livsmedelsindustri samt vill bidra till den svenska försörjningsförmågan. Rapporten visar även att de flesta överskattar hur stor andel ost vi äter som är svensk. De allra flesta tror att 6 av 10 ostar som vi äter i Sverige är svenskproducerade, medan faktum är att den siffran är nere på knappt 30 procent. Rapporten visar också att kunskapen om hur mycket mjölk det krävs för att göra ost. Undersökningen visar också att det finns potential att stärka den svenska ostkulturen, bland annat genom utveckling av fler svenska ostvarianter.
Det finns många andra vägar att gå än att stänga in kor inomhus året om och därmed försämra kornas välfärd och hälsa. Vi kan hålla fast vid den svenska traditionen att ha kor på sommarbete och även förstärka den Sverigebilden. Såväl viktiga aktörer inom handeln som inom andra delar av animalieproduktionen har ventilerat sin oro för att beteskravet ska tas bort.
Vår fråga till dig är: Vad kan du göra för att stärka produktionen av svensk ost?
Roger Pettersson, generalsekreterare World Animal Protection, Sverige Gunnela Ståhle, ordförande Vi Konsumenter