Kammarrätten i Stockholm föll för Livsmedelsverkets juridiska tilltag – möjliggör onödigt lidande
KOMMENTAREN Livsmedelsverket lämnar i anmälningar numer systematiskt ut uppgifter om leverantörer, transportörer och slakterier som man anser brutit mot djurskyddslagen omaskerade. Samtidigt maskerar myndigheten händelsebeskrivningarna. FoodMonitor har överklagat men Kammarrätten i Stockholm har i en dom igår gett avslag på den överklagan.
”De uppgifter som Livsmedelsverket har maskerat avser brister i djurskyddet och brister som är hänförligt till djurskyddet. Bristerna har dokumenterats genom händelsebeskrivningar och fotografier. Det kan antas att både slakteriet och leverantörerna lider skada om ytterligare uppgifter röjs. Överklagandet ska därför avslås”, skriver Kammarrätten i Stockholm i sin dom.
Domen var på sätt och vis väntad. Domstolen kan helt enkelt inte häva Livsmedelsverkets maskeringar av händelsebeskrivningarna då uppgifter om företagen, inklusive personuppgifter, i sådana fall kan kopplas ihop med dessa.
Kammarrätten i Stockholm tycks därmed helt ha fallit för Livsmedelverkets strategi.
Det är osannolikt att en överklagan av domen kommer att ge något – men det är något jag får överväga.
Det stora problemet är att Livsmedelsverket nu alltså kan fortsätta lämna ut bland annat personuppgifter för ansvariga hos leverantörer, transportörer och slakterier – som kan vara helt oskyldiga till brott.
Samtidigt mörkar myndigheten vad som har hänt – vilket försvårar medias granskning av oegentligheter och utkrävandet av ansvar.
De av Livsmedelsverkets handläggare som deltar i mörkläggningen har enligt min mening ett medverkansansvar genom att möjliggöra onödigt lidande bland produktionsdjur som media annars hade kunnat sätta stopp för genom avslöjanden.
Att myndighetens agerande är juridiskt möjligt innebär inte att det är lämpligt.
HÅKAN FRISELL, ansvarig utgivare