ko93
Jägare: Biltema:s viltvåg skadade en person – säljstoppades inte
Butikskedjan Biltema säljer en viltvåg som kan användas för att väga vikter upp till 200 kilo. Men när en jägare i Dalarna i samband med älgjakten förra året vägde en 180 kilos älg med vågen så böjde sig de medföljande krokarna så att slaktkroppen föll ner. Precis bredvid befann sig hans syster som träffades över höft och ben. Men trots att en person skadats fortsätter Biltema att sälja vågen. Och Biltema vägrar dessutom att ersätta den drabbade kvinnan för bland annat läkarbesök.
– Vi hängde upp älgen i vågen och den var då flådd. Älgen vägde 180 kilo. Sedan tog vi en fika. Och sedan knäppte det bara till och så for älgen rakt ner i golvet bara. Min syster hon stod där så hon fick älgen på sig. Hon vart illa däran så hon blev sjukskriven i tre månader, säger jägaren.
Jägaren berättar att han köpte den aktuella vågen i Biltema:s butik i Borlänge någon månad innan älgjakten förra året.
Hur kan du vara säker på att slaktkroppen vägde 180 kilo?
– För att vi hissade upp älgen och då stod vågen på 180 kilo.
– Det var några stycken som såg det. Det har vi också nedskrivet på papper för vi redovisar hur mycket varje älg väger.
– Den hängde där i kanske 10 minuter innan den ramlande ner.
När sjukskrivningen var över skickade den drabbade kvinnan, enligt uppgift på uppmaning av Biltema, in kvitton på de omkostnader hon haft till bolaget. Dessa omfattade bland annat läkarbesök och ersättning för förlorad arbetsinkomst som totalt uppgick till runt 18 500 kronor.
Men sedan beslutade sig Biltema för att inte betala något över huvud taget. Anledningen är, enligt ett dokument som FoodMonitor tagit del av, att bolaget gjort ett eget test som visar att först vid 230 kilo ”så smällde vågen i sönder”. Även i bolagets test var det enligt uppgift de medföljande krokarna som först gav vika.
Bortsett från att jägaren har vittnen på att vågen gick sönder redan vid 180 kilo, så tycker han att även om den skulle klara 230 kilo så är det i sammanhanget en alldeles för liten säkerhetsmarginal om någon skulle råka stöta till en slaktkropp på 200 kilo som hängts upp i vågen.
Jägaren arbetar till vardags på en kommunal myndighet. Han har nu anmält ärendet till Konsumentverket.
– Jag anmälde det till Konsumentverket bara på grund av det att jag inte vill att fler ska råka ut för samma sak, säger han.
FoodMonitor söker Biltema för en kommentar.
HÅKAN FRISELL
Bilderna: Biltema:s viltvåg som gick sönder. Används med tillstånd. Foto: Jägaren.

t20