Slutreplik från Svensk Fågel på Djurens Rätts inlägg
Skrämmande okunskap: Att föra en debatt med en organisation som vill ha ett veganskt samhälle känns lönlöst. Givetvis respekterar vi människor som inte vill äta kött, men för den som vill äta kyckling föder jag och mina bondekollegor upp en som sätter Sverige på världskartan, oavsett om det handlar om djurvälfärd, kvalitet eller hållbarhet.
Att måla upp det som att vår bransch är ett vinstdrivande företag som vägrar ta ett möte är högst missvisande. Svensk Fågel är en förening som nyligen medverkade i ett seminarium tillsammans med er och som årligen håller möten där Djurens Rätt är representerade. Att ni trots dessa initiativ påstår att uppfödningen av kyckling inte skiljer sig åt i olika länder är förvånande. Den felaktiga informationen tyder på djup okunskap från er sida och kanske kan man rent av tolka det som att ni stänger av och inte vill lyssna på oss bönder.
Svensk lagstiftning kring djurhållning tillhör världens striktaste och Svensk Fågel tar det ett steg längre. Oberoende kontrollanter undersöker kontinuerligt vårt arbete för att vi ska kunna visa att vi håller vad vi lovar.
Vi bönder är oerhört stolta över vårt arbete och våra fåglar. Om våra gårdar stängs ner måste Sverige istället importera mer kyckling från andra länder. Länder där uppfödningen är sämre på precis alla sätt, både för djur och människa.
På många håll i världen ges fåglarna antibiotika för att motverka att de ska bli sjuka vilket bland annat bidrar till problematiken kring antibiotikaresistens. Trots det bär de utländska kycklingarna ofta på bakterier som salmonella och campylobacter. Men det är inte bara kycklingarna som har det sämre. Oxfam presenterade tidigare skrämmande bilder på närmast slavliknande förhållanden för arbetarna inom kycklingbranschen i utlandet.
Nyligen röstades kyckling fram som svenskarnas favoriträtt, både till vardags och till fest. Att välja en kyckling som jag och mina kollegor fött upp är, som ovan nämnt, bättre för alla.
Som bonde arbetar jag just nu långa dagar med att ta hand om djuren och gården. Därför är detta en slutreplik från mig och Sveriges kycklingbönder. Nu ska jag ut och jobba och ta fram riktigt bra mat till de åtta av tio som vill ha kyckling från svenska bönder. Och det gör jag med ett riktigt gott samvete. Jag hoppas också att många semesterfirare njuter av det vackra svenska landskapet som vi bönder bidrar till att hålla öppet.
Jenny Andersson
Bonde och ordförande för branschorganisationen Svensk Fågel