s70
VAL 2018
”Filma inte mer annars blir du avvisad” – Sverigedemokraternas torgmöte i Karlstad
LEDARSTICK Hur ser detaljerna i Sverigedemokraternas livsmedels- och jordbrukspolitik ut? Det hade varit intressant att få veta mer om. Men partiet svarar inte på mejl. Och deras lokalpolitiker verkar ointresserade av att ställa upp på en intervju. Eller kanske är de tillsagda att inte ställa upp. Därför passade FoodMonitor på att bevaka Jimmie Åkessons tal i Karlstad under fredagen. Det gick bra. Men sedan händer något märkligt.
En person som arbetar med Sverigedemokraterna säger att vi på något sätt stört deras tekniska utrustning genom att göra en direktsändning av Jimmie Åkessons tal, vilket vi inte gjorde.
Sedan tillkallar han i omgångar tre poliser. Mannen övertalar dessa att hindra FoodMonitor från att filma på allmän plats. En av dessa poliser säger: ”filma inte mer annars blir du avvisad”.
Detta trots att FoodMonitors reporter tydligt identifierat sig som journalist. Efter polismannens hot, som man minst sagt kan ifrågasätta lagligheten i, slutade reportern direkt att filma och gick därifrån.
Vi hade alltså innan filmat delar av Jimmie Åkessons tal på Soltorget i Karlstad och den motdemonstration som andra partier anordnat på Stora Torget en bit därifrån. Allt var lugnt och städat på båda platser. Både Sverigedemokraterna och deras meningsmotståndare tycktes ha bra möten på var sitt håll. Sedan ville vi ta bilder och filma, på håll, när Jimmie Åkesson svarade på frågor från olika personer. Då kommer den aktuella mannen.

s71

Det är befängt att påstå att en Canon-kamera skulle kunna ha stört Sverigedemokraternas utrustning. Reportern använde en vanlig Canon-kamera av en typ som det inte går att göra direktsändningar med över huvud taget. Canons kameror är även designade att inte störa teknisk utrutning.
Den aktuelle mannen begär även bland annat att få veta om vi har ett sändningstillstånd. Han är utåtagerande. Han tycks inte ha uppskattat att vi tidigare filmat Jimmie Åkessons tal. Reportern väljer att inte svara på några av mannens frågor.
Mannen verkar också få instruktioner av andra personer som tillhör Sverigedemokraterna. De ställer sig och filmar FoodMonitors reporter.
De tre aktuella poliserna kan enligt uppgift vara poliser som åkt med Jimmie Åkesson på hans turné till flera orter tidigare under fredagen.
FoodMonitor överväger att JO-anmäla polismannen som hotade oss. De andra två polismännen inblandade i händelsen betedde sig också olämpligt. Ingen av polismännen skyddade vår rätt att filma och fotografera på allmän plats.
UPPDATERAD 2018-08-28.
FoodMonitor har idag JO-anmält händelsen.
I anmälan har vi bifogat denna filmsekvens:

s85

HÅKAN FRISELL
Vet du vem mannen till höger om polismannen är? Kontakta gärna redaktionen @ foodmonitor.se.