Officiella veterinärer, OV, på Livsmedelsverket har de senaste åren fått hälften så stora lönepåslag som sina chefer. Det påstår veterinären Anders Sandberg i ett öppet brev. Flera OV har enligt uppgift inte vågat begära ut löneuppgifter av rädsla för repressalier. Livsmedelsverket slår ifrån sig. Det rapporterar tidningen VeterinärMagazinet.
”Glas” i HKScans rökta Cognacsmedwurst var troligen salt
I dagarna fick livsmedelsföretaget HKScan ta emot ett klagomål som gällde ”glas” i en rökt Cognacsmedwurst. Men när kvalitetschefen på bolaget tryckte lite på ”glaset” så pulvriserades det.
Larm till alla kommuner om Hepatit A i frysta polska jordgubbar
Livsmedelsverket har i dagarna skickat ut ett larm till alla landets kommuner om att ett parti frysta jordgubbar från Polen misstänks innehålla Hepatit A. Utbrott har enligt uppgift konstaterats i Lund, Karlshamn, och Kristianstad. Jordgubbarna har ...
850 höns kvävdes ihjäl under transport till slakteri – äggbonde packade dem för tätt
Nyligen ankom en transport med ett stort antal självdöda höns till slakteriet Skånefågel. Hönsen hade packats för tätt och kvävts ihjäl. Det var den levererande äggbonden i Halland som hade ansvaret för lastningen av djuren på transportbilen.
FoodMonitor vann mot Borås Stad i Högsta förvaltningsdomstolen
Avvikelserapporter som Borås Stad fått från vårdbolaget Attendo är allmänna handlingar. Det slog Högsta förvaltningsdomstolen fast i en dom denna vecka. Detta efter det att FoodMonitor tidigare överklagat både ett beslut från Borås Stad och en dom i kammarrätten.
Hälsingestintan fick inte möjlighet att följa föreläggande
Slakteriet Hälsingestintan Mobilslakteri AB i Järvsö fick inte möjligheten att efterleva ett föreläggande från Livsmedelsverket. Därför avslår förvaltningsrätten nu två ansökningar om utdömande av viten.
PRODUKTNYTT Lagom till midsommar har chipsbolaget Estrella i Angered släppt två sommarsmaker – BBQ och Sourcream & Dill. Förpackningarna pryds av vandringsleder och fyllig solnedgång.
Finska experter sågar Sveriges hantering av Campylobacter-utbrottet
KOMMENTAREN Inaktiva svenska myndigheter som inte visste vem som skulle göra vad. Information till allmänheten som var bristfällig. Kycklingkött smittat med Campylobacter som fick kvar ligga ute i butikshyllorna. Och en kycklingindustri som fick klara sig bäst den kunde. De slutsatserna kan man dra av en utredning som finska experter, på uppdrag av Folkhälsomyndigheten, gjort av Campylobakter-utbrottet 2016-2017 i Sverige och som idag blev offentlig.