Allvarligt hot mot yttrandefriheten i särskilt utsatta områden
LEDARSTICK Det har inte varit lätt de senaste åren för laglydiga medborgare och företag i de förorter som av polisen beskrivs som särskilt utsatta områden. Men det blir nu successivt ännu sämre. Hoten och våldet eskalerar. Angreppen mot media tilltar.
Det är mycket ovanligt att Sveriges Television anmäler hot till Arbetsmiljöverket. Men i två anmälningar de senaste veckorna beskrivs hur deras journalister jagats bort från Husby, Rinkeby, och Hovsjö.
FoodMonitor har skrivit om händelserna. SVT:s tystnad har varit bedövande.
SVT har sagt att man väntar på att sätta in händelserna i ett större sammanhang innan man rapporterar. Men vad mer behövs? Flera utländska tv-team har tidigare angripits och jagats bort från de utsatta områdena. Och nu medger alltså SVT att även de utsatts.
Hur påverkar det här livsmedelsindustrin?
Handlare i områdena har berättat att de inte vill uttala sig av rädsla för repressalier från gängen. Vi läser ofta anmälningar om hot och våld i berörda matbutiker.
Vad sänder det för signal till dessa handlare när både polis och media måste lägga benen på ryggen för att inte utsättas för våld?
Det är hög tid att myndigheterna tar tillbaka kontrollen i områdena. Och att media gör sitt jobb och rapporterar om angreppen istället för att sopa det hela under mattan.
HÅKAN FRISELL
LÄS OCKSÅ: Team från SVT bortjagade från Husby torg och Rinkeby centrum
LÄS OCKSÅ: Team från SVT Nyheter jagades bort från torget i Hovsjö
LÄS OCKSÅ: Butiksägare i Husby: ”Vi känner oss övergivna”
LÄS OCKSÅ: The shocking moment Liz Hayes and her 60 Minutes team are attacked by thugs throwing punches and hurling missiles as they reported on Europe's refugee crisis
VIDEO: https://www.youtube.com/watch?v=v0p7Oyvql9s
LÄS OCKSÅ: Stenkastning mot Hemköps personal i Tjärna C
LÄS OCKSÅ: Utsatta områden -sociala risker, kollektiv förmåga, och oönskade händelser

t20