annikasvennungvalioFem frågor: Valio och probiotisk yoghurt
Mjölkbolagen tjänar stora pengar på att sälja probiotiska produkter. Men många kunder är oroliga för oväntade effekter. Den finska mejerijätten Valio har nyligen börjat sälja den probiotiska yoghurten OLO i Sverige. FoodMonitor ställde några frågor till Annika Svennung (bilden, foto: Valio) som är produktchef hos Valio.
 
Kombinationen av fibrer och probiotisk bakteriekultur ska hjälpa matsmältningen, stämmer det?
 
”OLO innehåller två sorters glutenfria mjölk- och majsbaserade fibrer samt en probiotisk bakteriekultur. Tack vara dessa ingredienser hjälper denna yoghurt om man av någon anledning har en långsam matsmältningsprocess och besvär som uppblåst och spänd mage. Idag har många mindre bra matvanor, äter mindre syrad mat jämför med förr, rör på sig mindre och stressar lite mer, och äter för liten mängd fibrer. Många kommer in i vissa perioder då det kan vara svårt att göra alla rätt vad gäller sin livsstil och då kan en sådan här yoghurt hjälpa till.”
 
På förpackningen står att OLO verkar bäst efter 14 dagar. Varför just 14 dagar?
 
”Det tar i genomsnitt cirka 14 dagar för människans tarmsystem att anpassa sig till en ny bakterieflora. Det går inte på en dag, utan tar lite längre tid. Konsumenterfarenheter visar också att de allra flesta märker skillnad efter cirka 14 dagar. Men, effekterna är högst individuella och varierar från person till person då vi alla är unika, det gäller att prova sig fram.”
 
Vad händer efter 14 dagar?
 
”Effekterna är individuella, och det finns inte ett exakt svar på den frågan som stämmer för alla.”
 
Påverkar det näringsupptaget att äta OLO?
 
”Probiotiska bakterier i allmänhet påverkar tarmfloran positivt, då de konkurrerar ut de skadliga bakterierna till förmån för de goda bakterierna. Då näringsupptaget sker i mag- och tarmfloran så kan det ha en effekt på näringsupptaget.”
 
En del konsumenter tycker att era påståenden kring hälsoeffekter är vilseledande. Vad svarar ni på det?
 
”Viktigt att komma ihåg är att effekterna är individuella. Vi har studier som påvisar positiva effekter på matsmältningen tack vare ingredienserna i form av kostfiber och probiotisk bakteriekultur. Basen i OLO är LGG®, patenterad av Valio och världens mest undersökta probiotiska mjölksyrabakterie, med över 450 vetenskapliga publikationer och 34 doktorsavhandlingar.”
 
Läs mer (extern länk, Valio): http://ammattilaiset.valio.fi/portal/page/portal/valiocom.
   
/FoodMonitor