Ingen likhet inför lagen när Länsstyrelsen Skåne skickade högdräktiga kor till slakt
KOMMENTAREN Länsstyrelsen Skåne har av både Länsstyrelsen Kalmar och Livsmedelsverket pekats ut som ansvariga djurhållare när högdräktiga kor transporterades till slakteriet Scan Sverige i Linköping – fem fullgångna foster föll ut på slakteriet. FoodMonitor har rapporterat om den djurskyddsskandalen. Men till skillnad från när mjölkbönder och köttbönder misstänks för samma brott så åtalsanmäls inte Länsstyrelsen Skåne. Det undergräver förtroendet för rättsystemet. På djurrättsorganisationen Djurens Rätt är man kritiska.
Camilla2025 01 16”Lagstiftningen är tydlig, ett högdräktigt nötdjur får inte transporteras om det är mindre än 28 dygn kvar till den beräknade kalvningen. Ändå sker det gång på gång, vilket Djurens Rätt anser är under all kritik. Transport innebär alltid stress och en dräktig ko är såklart särskilt känslig för den påfrestning som det innebär. Det är oerhört viktigt att de djurskyddsbestämmelser som finns kring transport av djur efterlevs, för att minska djurens lidande. Att ansvarig djurhållare i det här fallet är en länsstyrelse borde inte få innebära att överträdelsen inte tas på allvar. Är det så är det mycket oroande”, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt (Bilden. Foto: Lovisa Reeder/Djurens Rätt).
Länsstyrelsen Kalmar har valt att inte åtalsanmäla det inträffade.
Varför åtalsanmäler ni inte Länsstyrelsen Skåne?
– För det första hade gått ganska lång tid och de har inte gjort någon liknande förseelse efter det och vi känner ändå att de försökte göra sitt jobb på bästa sätt, säger Anders Karlsson som är enhetschef på Länsstyrelsen Kalmar som varit med och utrett ett klagomål om saken och i en utredning i fredags riktat kritik mot Länsstyrelsen Skåne.
– Det fanns felaktigheter och det ger vi då kritik för helt enkelt och vi anser att det är proportionerligt i detta fall.
LÄS MER: Länsstyrelsen Skåne var ansvariga djurhållare när högdräktiga kor i strid med djurskyddslagen skickades till slakt på Scan Sverige – enligt ny utredning som var klar i fredags
Varför ska Länsstyrelsen Skåne undgå straff om de har begått ett brott?
– I detta fall kände vi att det var tillräckligt att vi ger dem kritik.
Varför låter ni inte polis eller åklagare göra den bedömningen?
– I detta fall är det vi som ska fatta beslutet, säger Anders Karlsson.
Livsmedelsverket vars officiella veterinär, OV, påträffade de högdräktiga korna på slakteriet gör inte heller en åtalsanmälan mot Länsstyrelsen Skåne.
Varför har inte Livsmedelsverket åtalsanmält Länsstyrelsen Skåne?
”Detta handlar till viss del om vad vi kände till vid tiden för händelsen. Det vi då kände till var att länsstyrelsen hade omhändertagit djuren (och att de därmed var närmast fynden som djurhållaren orsakat), men att ägarskapet var oklart eftersom man från länsstyrelsens sida först sa att transportören ägde djuren och sedan att Scan ägde djuren vid tiden för transporten. Vi har följt våra rutiner och gjort det vi ska enligt Jordbruksverkets vägledning, det vill säga skickat information om våra fynd och när det nu har utretts vem som egentligen var ägare och därmed ansvarig för djuren har utredande myndighet konstaterat att det inte finns skäl att anmäla misstanke om brott. Vi har ingen anledning att ifrågasätta det och brukar inte heller i andra sammanhang anmäla transport av högdräktiga djur eftersom det inte är vi som befinner oss närmast händelsen och kan avgöra om detta har skett uppsåtligen eller av oaktsamhet”, skriver Anna Lindgren som är veterinärinspektör på Livsmedelsverket, i ett mejl till FoodMonitor.
”Det behövs vanligtvis i samband med den här typen av fynd en kontroll av vad som har gjorts på gården (till exempel dräktighetsundersökning, kontroll av seminjournaler etcetera) innan misstankarna kan leda till en anmälan om brott.”
(Detta har tidigare inte hindrat Livsmedelsverket från att göra åtalsanmälningar i andra fall med misstänkta brott mot djurskyddslagen eller djurplågeri /red)
På polisen är man tydliga med att man kommer att göra en utredning om man får in en anmälan om det inträffade – som kan komma från allmänheten.
– Vem som helt kan göra en polisanmälan, säger Åsa Känngård som är förundersökningsledare på nationella djurskyddsgruppen på Polismyndigheten i Stockholm.
Hon säger också att det är en fördel om man inte gör anmälan anonymt för då kan det enligt henne vara lättare för polisen att utreda.
(Anmälan kan bland annat göras per mejl till de olika polisregionernas registratorer /red)
Det är uppenbart att Länsstyrelsen Skåne i det här fallet bör åtalsanmälas så att polis eller åklagare kan få avgöra om det behövs inledas en förundersökning.
Att varken Länsstyrelsen Kalmar eller Livsmedelsverket gjort det är under all kritik och visar på ett allvarligt systemfel.
HÅKAN FRISELL
Bilden på Länsstyrelsen Skåne. Foto: Länsstyrelsen Skåne. Bilden på två av fullgångna fostren som föll ut vid slakt på Scan Sverige. Foto: Livsmedelsverket.