Gränspolisen och Skatteverket
slår till mot matfabrik
I morse slog gränspolisen i samarbete med Skatteverket till mot färdigrättstillverkaren Eat Food Factory Europa AB i Jordbro söder om Stockholm. 32 personer frihetsberövades. Anledningen är att myndigheterna misstänker brott mot bland annat utlänningslagen. Det rapporterar Aftonbladet.
 
Många av de personer som nu är misstänka kommer från länder i östra Europa. Flera är efterlysta sedan tidigare för verkställdhet av utvisning.
 
Eat Food Factory Europa AB levererar enligt uppgift färdigrätter till bland andra Coop, Lidl, SJ och SAS.
 
Eat Food Factory Europa AB gick tidigare under namnet Mo Catering AB. Bolaget var 2008 inblandat i en skandal då anställda beskrev arbetsförhållandena som slavliknande. 
 
Murat Korkmaz är vd i Mo Catering AB. Han tycker inte att polisens och Skatteverkets razzia är märkvärdig.
 
”Det här är inga konstigheter. Polisen gör ofta sådana här kontroller. De ska bara se så att identitetsuppgifterna som finns i anställdas papper stämmer”, säger han till Aftonbladet.
 
Hos butikskedjan Coop är man bestörta över uppgifterna.
   
"Det här är mycket allvarligt om det är så som det beskrivs. Det stämmer inte med våra värderingar”, säger Louise Stephan, pressansvarig hos Coop, till FoodMonitor.
 
”Vi har en uppförandekod som våra leverantörer skriver under. Allt ska ske lagligt. Är det inte så ska vi inte jobba med den leverantören.”
 
Kommer ni nu att stoppa produkter från Eat Food Factory Europa AB i era butiker?
 
”Nej, det är det för tidigt att säga något om idag. Nu är det en polisutredning och vi får avvakta vad som händer”, säger Louise Stephan.
 
/FoodMonitor
   
FoodMonitor-Fakta:
Eat Food Factory Europa AB. Heter egentligen MO Catering AB.
Omsättning: 108 Mkr (2010).
Resultat före skatt: 2.7 Mkr.
Antal Anställda: 70.
 

t20