Mässnytt ELMIA:
Närmare 3 000 klövar
– på böndernas största mötesplats
På onsdag öppnar Sveriges viktigaste mötesplats för landets alla lantbrukare; Elmia Lantbruk Djur och Inomgård. I år större än tidigare – med 350 utställare, drygt 700 djur och specialbyggda djurhallar på 4000 kvadratmeter!
 
elmiamarialindsath50-årsjubilerande Elmia Lantbruk firar inte bara med en extra stor mässa på hela 17 000 kvadratmeter (1 000 kvadratmeter mer än senaste mässan). Nytt för året är också att mässan fått ett bredare utbud. Här visas de senaste lösningarna och produkterna för den traditionelle bonden såväl som för den som bedriver hästnäring eller jobbar med landsbygdsturism.
 
– Det är en direkt avspegling av hur det ser ut inom lantbruksnäringen idag där många skaffar sig flera ben att stå på. Du kanske inte bara är mjölkbonde, utan har också uthyrning av stallplatser, egen matproduktion eller erbjuder rum för turister, säger Maria Lindsäth (bilden, foto: ELMIA), projektledare för mässan.
 
För första gången på sex år är också djuren tillbaka på mässan. Ungefär 400 får och 300 kor ska under närmare en veckas tid husera på Elmia. För att allt ska fungera praktiskt har två djurhallar på totalt 4000 kvadratmeter byggts upp på Elmiaområdet. Härinne ska djuren bo, utfodras, tvättas och mjölkas – ja, helt enkelt leva sitt vanliga liv – fast på mässa.
 
– Besökarna kommer att bjudas på djuruppvisningar, SM-tävlingar, fårmjölkning, ankvallning och showmanship. Det är jätteroligt att vi fått tillbaka djuren, för de sätter en speciell prägel på mässan.
 
Parallellt med Elmia Lantbruk arrangeras Elmia Närproducerat där den växande skaran av närproducerande matföretag i Sverige kan hitta utrustning och produkter.
 
– Konsumenterna efterfrågar allt mer närproducerade varor och på mässan finns också ett mattorg där olika närproducenter säljer korv, ost, bröd, marmelad och andra godsaker att ta med sig hem. 
 
Elmia Lantbruk Djur & Inomgård och Elmia Närproducerat arrangeras i Jönköping och håller öppet den 19-22 oktober. Totalt väntas 20 000 besökare till mässorna.
 
/ELMIA
 
/FoodMonitor
 

t20