Portfolio

Ny bok avslöjar verkligheten bakom djurfabrikerna – utmanar bilden av den glada bondgården
Den 2 september släpps Djurfabrikerna – myten om den glada bondgården, en ny bok av Camilla Bergvall, författare och tidigare riksordförande för Djurens Rätt. Med fakta, personliga reflektioner och starka analyser ger boken en inblick i en livsmedelsproduktion som ofta sker långt ifrån allmänhetens ögon – men med konsekvenser som påverkar oss alla.
“Djurfabrikerna har enorma globala konsekvenser. Framförallt innebär de stora brister i djurskyddet, men också risker för smittspridning och nya pandemier. Djurfabrikerna är dessutom farliga för folkhälsan, har en väldigt allvarlig påverkan på klimatet och bygger på ett helt system av orättvisor", skriver Camilla Bergvall i boken.
Boken lyfter även hur industrialiseringen av djurhållningen förändrat relationen mellan människa, djur och natur.
“När vi började stänga in djur i djurfabriker bröt vi inte bara banden mellan människa och djur, utan också mellan djur och natur. De naturliga kretsloppen fick stå tillbaka för en allt snabbare produktion. Den mat vi äter har förlorat kopplingen till den plats vi lever på. Det här fick såklart konsekvenser för djuren, den biologiska mångfalden och för hållbarheten i livsmedelsproduktionen. Plötsligt värderades bara det som kan räknas i kronor”, skriver Camilla Bergvall.
Förutom att visa på bristerna i systemet, väcker boken även frågor om vår roll som konsumenter, medborgare och medmänniskor.
“Det är lätt att luta sig tillbaka och förvänta sig att samhället ska lösa de problem som finns så att det blir för allas bästa. Men vad är ett samhälle egentligen om vi inte själva deltar i skapandet av det? Det väcker en större fråga om hur vi ser på oss själva. Är människan en egoistisk individualist som drivs enbart av konkurrens och vinstmöjligheter? Eller är vi ett flockdjur som drivs av empati och samarbete för allas bästa?”, skriver Camilla Bergvall
Boken ges ut av Mondial förlag i samarbete med Djurens Rätt.
För den som är verksam inom livsmedelsbranschen, hållbarhetsarbete eller djurvälfärd, är Djurfabrikerna en väckarklocka.
Läs mer om boken här!
/FoodMonitor
Bilden. Omslaget: Lisa Benk. Foto: Jacob Grange/Djurens Rätt.
Denna artikel har skrivits med stöd av AI.