awidellWashingtons skolbarn ska lära sig äta nordiskt
Annika Unt Widell (foto), dietist och projektledare för Skolmatens vänner, har börjat packa. Måndag den 24 oktober bär det nämligen av till Washington tillsammans med fem unga nordiska kockar och deras coacher. Kockarna har tävlat om, och vunnit en resa med uppdraget att förse 30 000 skolbarn i Washington DC med Nordisk mat under en dag.
  
Nordic Innovation, som lyder under Nordiska Ministerrådet, har initierat tävlingen som är kopplat till projektet ”Ny Nordisk Mat”. Resan sker i samarbete med de Nordiska ambassaderna som organiserar resan på plats i USA.
  
– Det stämmer. Tävlingen har marknadsförts via sociala medier och genom att kontakta tidningar och restaurangskolor för att dra till sig unga kockar och kockelever mellan18-24 år som vill anta utmaningen. Uppdraget var att göra en kall, välsmakande och enkel rätt som lätt kan lagas till i ett amerikanskt skolkök. Sedan skapa en kort video eller fotoalbum där matlagningsprocessen beskrivs. Dessutom en beskrivning av sig själv och motivering varför det Nordiska köket är en bra bas för hälsosam skolmat, förklarar Annika Unt Widell.
 
Hur valdes de fem vinnande kockarna ut?
  
aauntitled– En jurymedlem från varje nordiskt land tillsattes. Själv blev jag tillfrågad att vara svensk juryrepresentant genom min koppling till skolmaten. Det var inte svårt att tacka ja, det här är ett ”once in a lifetime” tillfälle även för mig och jag ser verkligen fram emot resan. Den 10 oktober valdes de fem vinnarna ut och en trevlig detalj är att tre av de fem är från Sverige, som också var flitigast med att skicka in bidrag till tävlingen. Vi som utgjort juryn ”omvandlas” nu till coacher för varsin vinnande kock och följer med till Washington.
  
 
Vad kommer att hända under resan?
  
aaauntitled– Det kommer att vara ett fullspäckat schema under de 4 dagar vi befinner oss i Washington där det finns 125 skolor och 30 000 elever. Första dagen blir det mycket finslipning av själva schemat. Sedan kommer vi att dela upp oss och olika skolor och dess kök kommer att besökas och det kommer att pratas om och praktiseras Nordisk matlagning och råvaror. Vi kommer att besöka skolor i både välbärgade och socialt utsatta områden. Kockarna kommer också att få tillfälle att göra besök i riktiga stjärnkök och hos ambassaderna, berättar Annika Unt Widell.
  
”Nordic Food Day” den 26 oktober  
  
aaaaaapictureDen stora dagen under vistelsen är onsdag den 26 oktober då projektet ska utmynna i att samtliga 125 skolor i Washington DC kommer att serveras nordisk mat till sina totalt 30 000 elever. Fokus kommer under hela vistelsen att ligga på råvaror som odlas i och förknippas med norden, t.ex. rotfruker, och klassiska rätter som köttbullar.
 
Vad förväntar du dig av resan för personlig del?
  
– Mycket. Det är ett unikt tillfälle även för mig. Bara att få träffa alla dessa människor och få lära dem och diskutera om våra Nordiska kostvanor kommer att bli mycket intressant, konstaterar Annika Unt Widell och avslutar:
  
– Men det handlar om ett möte, inte en krock. Visst har vi säkert en del att lära de amerikanska skolköken, men jag är också mycket nyfiken på vad vi kan lära oss av dem. Det här kommer att bli mycket spännande!
  
De unga kockar som vunnit en resa till Washington är:
 
Kristine Ildjarnstad, Norge (foto ovan, vänster)
Magnus Westling, Sverige (foto ovan höger)
Hanna Nilsson, Sverige
Evelina Bravenius, Sverige
Maggi Jirayut Andrésson, Island
  
FoodMonitor kommer att följa upp med ett reportage efter att den nordiska delegationen kommit hem, innehållande bland annat intervjuer med några av de vinnande unga kockarna.
  
/MATS HOLMSTRÖM

t20