Skandalerna kring
blåbärplockarna fortsätter
Migrationsverket har skärpt reglerna för bemanningsbolagen som servar bärplockningsbranschen. Det fick som konsekvens att antalet utomeuropeiska bärplockare, som nästan uteslutande kom från Thailand, halverades till 2 500 i år jämför med förra året. Istället ökade antalet bärplockare med EU-pass eller turistvisum.
 
”Dessa personer blir i praktiken papperslösa och har svårt att söka stöd hos facket eller driva sina fall i domstol om det skulle bli problem”, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch.
 
Swedwatch publicerade idag en rapport om oegentligheterna. Organisationen vill avkriminalisera de papperslösa och skärpa straffen för de inblandade bolagen.
 
”I dagsläget hotas en papperslös arbetare av åtal och utvisning om de vänder sig till myndigheterna, vilket utgör en effektiv munkavle på dessa utsatta människor”, säger Michael Toivio, ordförande i Peace & Love Foundation.
 
Swedwatch rapport visar att grossistbolagen har ett stort ansvar för rovdriften av de utländska bärplockarna.
 
”Grossisterna måste ta ett större ansvar för hur plockningen går till. Ett sätt är att utveckla ett system med certifiering”, säger Henrik Fröjmark, handläggare för mänskliga rättigheter på Svenska kyrkan och ordförande i Swedwatch.
 
Läs Swedwatch rapport här (extern länk, Swedwatch)!
 
/FoodMonitor