Grisbönder oroliga
för nya avslöjanden
Flera grisbönder har enligt tidningen ATL rapporterat att de lagt märke till att ljuset inne i deras stallar varit tänt och att dörrar har öppnats av ”okända människor”. Nu fruktar bönderna att organisationen Djurrättsalliansen förbereder nya avslöjanden.
 
”Vi har ganska klara indikationer på att vi i alla fall har haft folk utanför våra produktionsbyggnader”, säger en grisbonde som vill vara anonym, till ATL.
 
Djurrättsalliansen tycker att grisbönderna beter sig märkligt. Organisationen säger sig inte ha några aktioner på gång utan misstänker att grisbönderna försöker förekomma genom att gå ut i media.
 
”Intressant att de är så paranoida. Men man vet aldrig. Det finns många aktivister som är intresserade av hur grisarna behandlas. Det är möjligt att folk tar sådana egna initiativ”, säger Johan Carlsson, pressansvarig hos Djurrättsalliansen, till FoodMonitor.
 
Nyligen blev två av Djurrättsalliansens aktivister dömda vid Nyköpings tingsrätt till 30 respektive 50 dagsböter för att ha tagit sig in i grisbonden Lars Hultströms djurstallar i Blackstaby i Flen.
 
Djurrättsalliansen tog bilder på vad de ansåg vara djurplågeri. Konsekvensen av publiceringen av bilderna blev en minskad försäljning av griskött i Sverige. Grisbönderna, som redan innan led av minskande marginaler, drabbades hårt.
 
Har ni blivit avskräckta från att genomföra liknande aktioner i framtiden?
 
”Det är inget som avskräckt oss. Vi granskar grisindustrin oavsett vad de har för sig”, säger Johan Carlsson.
 
Läs mer:
Nytt grislarm från Djurrättsalliansen
Grisskandal i Danmark: 25 000 griskultingar dör varje dag
 
/FoodMonitor
 

t20