ockelbofeta
Ockelbo ost felmärkte 4 kilo ost
– tillrättavisas av Livsmedelsverket
Ockelbo ost har felmärkt fetaost. Det upptäckte Livsmedelsverket som tillrättavisade bolaget.
”Jag har stoppat all försäljning av omförpackad feta tills vi får ordning på märkningen”, säger Fredrik Ström, delägare i Ockelbo ost.
 
Ockelbo ost har enligt Fredrik Ström importerat fetaosten på korrekt sätt. Men en miss gjorde att förpackningarna inte hade en speciell klisterlapp som visade ostens ursprung. Bolaget säljer endast cirka 4 kilo av den aktuella osten per månad till två olika butiker.
 
”Vi gjorde en miss. Vi har glömt att sätta på det där klistermärket helt enkelt”, säger han.
 
”Det är många konsumenter som är observanta på sådana här saker. Så minsta fel man gör så får man höra.”
 
Livsmedelverket planerar att under nästa år skruva upp tillsynen av ursprungsmärkta varor. I Sverige kommer myndigheten att utbilda sex inspektörer för att skydda de cirka 1 000 produkter som idag finns i handeln som åtnjuter det extra skyddet.
 
”Vi är grindvakter för det. Det är miljarder som de produkterna omsätter, och det är väldigt många intressenter som vill sko sig på dessa produkter som kostar lite mer i handeln.”
 
Ockelbos fetaost är en av de första produkterna som fastnat sedan Livsmedelsverket började utöka kontrollerna. Myndigheten ser allvarligt på bolagets miss. 
 
”Fetaosten har en skyddad ursprungsbeteckning. Den har ett skydd som innebär att det är bara vissa producenter i den norra delen av Grekland som får kalla sin ost feta”, säger Fredrik Ström, statsinspektör, Livsmedelsverket.
 
”Missar man att sätta ut märkningen och kallar någonting för feta då är det ett angrepp mot det skydd som ursprungsosten uppbär.”
 
Livsmedelsverket har ännu inte beslutat vilka konsekvenser Ockelbo ost felmärkning av fetaosten kommer att få.
 
Foto: Livsmedelsverket. 
 
/FoodMonitor