halsingestintan
Hängmörat nu spårbart på
gårds- och djurnivå
Hälsingestintan och Ica meddelar att man inleder ett unikt samarbete. För första gången ska de svenska konsumenterna erbjudas svenskt hängmörat premiumkött som är spårbart ner på gårds- och djurnivå.
 
”Vi väljer ut det finaste köttet från de bästa uppfödarna i Sverige och kan på så sätt erbjuda rikstäckande leverans av landskapsmärkt, spårbart kvalitetskött”, säger Britt-Marie Stegs, vd på Hälsinge Lantkök AB som äger varumärket Hälsingestintan.
 
”Samarbetet med Hälsingestintan ligger i linje med ICAs strävan att erbjuda svenskt kvalitetskött med hög spårbarhet. Genom den här satsningen skapar vi en tydligare koppling mellan kund och producent där kunderna kan spåra köttet ända tillbaka till djurnivå. Vi är övertygade om att våra kunder kommer uppskatta det här”, säger Dan Jacobson, kategoriansvarig för kött- och färskvaror på ICA.
 
Hälsingestintan och Ica kommer att sätta sina egna varumärken på de aktuella produkterna. Det är enligt uppgift första gången Ica tillåter ett sådan upplägg.
 
Produkterna börjar säljas i butik den kommande helgen. Hälsingestintan räknar med att sälja rejält av det hängmörade köttet redan första året. 
 
”Uppskattningsvis criaka 400 ton under första året, ett lyft för duktiga uppfödare som idag kämpar i motvind”, säger Britt-Marie Stegs.
 
/FoodMonitor
 
Foto: Hälsingestintan. 
 
FoodMonitor-Fakta (källa Hälsingestintan):
ICA Selection Hälsingestintan finns i lösvikt för egen finstyckning i butik eller konsumentpackat i exklusiv design med nio olika artiklar: skivad oxfilé, oxfilé i bit, skivad biff med kappa, skivad entrecôte, skivad rostas, fransyska stek, högrev i bit, rostbiff stek och skivad rumpstek med kappa.
 
Köttet kommer inledningsvis från fem landskap: Östergötland, Uppland, Småland, Hälsingland och Västergötland. 
 

t20