icavalsvikenimg_5361Ica-handlare upprörd
över Karamellkungens
miss
Som FoodMonitor berättade om i fredags har Karamellkungen missat att på innehållsförteckningen skriva att ett parti Halloweenkulor innehåller spår av nötter. Ica-handlaren Gustav Johansson (bilden) som driver en Ica Kvantum-butik i Välsviken i Karlstad blir upprörd när han får veta av FoodMonitor hur det ligger till.
 
”Det här är naturligtvis inte bra. Jag har inte fått någon information”, säger han. Därefter tar han omedelbart bort kulorna ur butiken.
 
”Det här kan ju döda någon”, menar en av Gustav Johanssons anställda.
 
De flesta jordnötsallergiker vet att lösgodis utgör en  fara. Men det aktuella Halloweengodiset var inslaget i aluminiumfolie och såldes i lådor som inte normalt sett finns bland lösgodiset i Gustav Johanssons butik (bilden).
 
Trots att grossisten Candy King, som äger varumärket Karamellkungen, gick ut i mitten av förra veckan och varnade för godiset så hade förpackningarna varken tagits bort eller nya riktiga etiketter kommit till när FoodMonitor besökte butiken på fredagskvällen.
 
De aktuella kulorna har sålts över hela landet. Hos Candy King AB är man självkritiska. Bolaget tar på sig ansvaret trots att felet egentligen ligger hos en svensk underleverantör, och en producent som de i sin tur anlitar.
 
”Det är en fråga om en kombination av brister i våra och vår underleverantörs rutiner. Vi är inte utan ansvar”, säger Daniel Juhlin, vd i Candy King Sverige AB.
 
”Det är en underleverantör som har bytt recept och glömt att uppdatera informationen på förpackningen. Till saken hör att vi har en generell varning att lösvikt kan innehålla spår av jordnötter. I och med att skedarna som du plockar godiset med används för alla lösviktsprodukter så finns det en risk att de innehåller spår av nötter.”
 
Normalt sett brukar butikskedjan Ica omedelbart ta bort förpackningar med bristande innehållsförteckningar som utgör en risk för jordnötsallergiker. Men i det här fallet tycks man stå handfallna. Halloweenkulorna kan till exempel inte stoppas automatiskt i kassorna. Men hos Ica tycker man inte att det är ett stort problem.
 
”Det finns en massa andra lösgodisprodukter där det står på innehållsförteckningen att de innehåller jordnötter. Och ingen som är allergisk handlar lösgodis”, säger Anna Hedström, informatör, Ica AB.
 
Det är oklart om någon återkallelse skickats från Ica AB till samtliga lokala Ica-handlarna runt om i landet. Gustav Johansson säger till FoodMonitor att han inte har fått någon.
 
”Återkallelsen har gått ut. Jag har fått den i min mailbox och jag antar att det fungerar likadant ut till butiken”, säger Anna Hedström.
 
HÅKAN FRISELL
 

t20