bambinomammugg
Barnmugg med
silverjoner återkallas
Barnmuggsåterförsäljaren Bambino-mam har beslutat att återkalla sin produkt ”drink-all-around” med märkningen "steri-touch" från samtliga Coop-butiker. Anledningen är att en kund anmält bolaget till livsmedelsverket för att muggen innehåller antibakteriella silverjoner. 
”Vår försäljningschef har varit i kontakt med Coop och uppmanat dem att plocka bort muggarna”, säger Caroline Borgudd, marknadschef, Bambino-mam.
 
”Silverjonerna har en miljömässig påverkan. När man läser den forskning som finns idag så pekar den på stora frågetecken. Därför har vi valt att inte fortsätta med det.”
 
Beslutet att återkalla muggarna kommer efter det att FoodMonitor igår berättade för Bambino-mam och Coop om en anmälan som en kund gjort till Livsmedelsverket.
 
Kunden hade varit inne i en Coop-butik och köpt en mugg av typen ”drink-all-around” till sitt barn. Hon berättar att hon var nöjd med att det stod på muggen den inte innehöll miljögiftet Bisfenol A.
 
bambinomamventilMen det fanns också ett annat märke som det stod ”steri-touch” på. Efter det att kunden ”googlat” insåg hon att muggens ventil hade utsatts för en antibakteriell behandling med silverjoner.
 
”Det är ju inte bra för varken för våra barn eller vår miljö! Det värsta är att jag känner mig lurad av företaget – vad finns mer i deras produkter som de inte vågar stå för. Kan ni hjälpa mig att stoppa denna mugg med silverjoner i?”, skriver kunden i sin anmälan till Livsmedelsverket.
 
Att använda silverjoner i produkter avsedda för barn är kontroversiellt. Enligt flera bedömare riskeras därigenom att bakterier som barn kommer i kontakt med utvecklar resistens. Det kan ställa till med stora problem inom sjukvården. Dessutom är silverjoner akut giftiga för vattenlevande organismer även i låga halter. 
 
Totalt säljer Bambino-mam enligt uppgift ett par tusen muggar av typen ”drink-all-around” per år i Sverige.
 
Enligt Bamboni-mam så fattade bolaget ett beslut förra hösten om att inte längre använda antibakteriella silverjoner i muggar avsedda för barn. Vid den tiden gick flera miljöorganisationer ut och kritiserade industrins användning av silverjoner. 
 
”Det var en stor debatt förra hösten om silverjoner. Det finns en tvetydighet om miljöpåverkan. Då skickade vi tillbaka det vi hade i lager och fick tillbaka produkter utan ventilen som var behandlad med med steri-touch.”
 
Men bolaget återkallade inte muggarna från detaljhandeln. Istället har man alltså tills nu låtit sina kunder som butikskedjan Coop sälja slut på sina lager.
 
Caroline Borgudd tror inte att det finns så många av de aktuella muggarna kvar i butikerna.
 
Men när FoodMonitor igår besökte Värmlands största Coop-butik i Bergvik strax väster om Karlstad var hyllorna fulla med muggar som var stämplade med märkningen ”steri-touch” och därmed innehåller silverjoner. Några andra muggar av samma typ utan silverjoner fanns inte i butiken.
 
Konsum Värmland som driver butiken i Bergvik säger till FoodMontor att de tänker ta bort muggarna från sina hyllor.
 
Enligt Bambino-mam kan oroliga kunder lämna tillbaka muggarna till bolaget.
 
”Känner man någon som helst oro för den miljömässiga påverkan som produkten skulle kunna ha så är de jättevälkomna att höra av sig till oss”, säger Caroline Borgudd.
 
HÅKAN FRISELL 
 
Foto: Bambino-mam.