Scan riskerar 200 000 kronor i vite
för smutsiga slaktkroppar 
Under de tre senaste månaderna har Livsmedelsverket påpekat brister på Scans slakteri i Linköping. Nu har tålamodet hos myndigheten tagit slut. I går gick en ansökan om vite på 200 000 kronor iväg till Förvaltningsrätten i Uppsala.
 
”Vi har konstaterat att företaget inte uppfyller lagkravet, som är att det inte får finnas kondens som droppar ner på slaktkropparna i kylrummet”, säger Christian Berking, veterinärinspektör, Livsmedelsverket.
 
Enligt Livsmedelsverket rinner kondensvatten från taket och kylanläggningen på två ställen i anläggningen rakt ner på slaktkroppar. Det gör att Scan i Linköping utsätter konsumenterna för en oacceptabel smittorisk. I värsta fall kan enligt myndigheten listeriasmittat kött nå dagligvaruhandeln.
 
”Kondenset kommer från innertaket och inredningen och det är inte rent. Det för med sig bakterier och annat skräp och smuts, och på så sätt så blir slaktkropparna förorenade”, säger Christian Berking.
   
Enligt Scan försöker bolaget att komma tillrätta med problemen.
 
”Vi jobbar hårt med kondensproblemet. Vi är på rätt väg men för att få det riktigt bra så kommer vi att behöva göra en stor investering framöver”, säger Torbjörn Lithell, kvalitets- och miljödirektör, Scan.
 
”Om det droppar någonting nu så rengör vi de slaktkropparna extra.”
 
HÅKAN FRISELL