USA: pizza som grönsak
Är det tomatsås på en pizza så kan den räknas som en grönsak. Det tycker i alla fall republikanerna, som har den amerikanska saltindustrin och de amerikanska potatisodlarna i ryggen. Syftet är att motverka president Barack Obamas initiativ att göra skolluncherna i landet hälsosammare.
 
President Barack Obama vill att skolmaten i de amerikanska skolorna ska bli bättre. Bland annat för att motverka den pågående fettmaepidemin bland de amerikanska skolbarnen.
 
Det amerikanska jordbruksdepartementet har tidigare i år föreslagit att användningen av potatis och salt i skolluncherna borde begränsas till förmån för fullkornsprodukter.
 
Den amerikanske presidentens och departementets ansträngningar har emellertid inte fallit i god jord hos republikanerna som nu slår tillbaka.
 
Vid ett utskottssammanträde i kongressen i måndags lade republikanerna fram ett förslag som säger att tomatsås på pizza ska fortsätta räknas som en grönsak. Man vill inte heller se några inskränkningar i användningen av salt, som president Obama har velat halvera. 
 
"De vill se till att de två största problemen med skolluncherna, pizza och pommes frites, kvarstår”, säger Margo Wootan, vid Center for Science in the Public Interest, enligt TIMES.
 
Läs mer om kontroversen i kongressen här:
http://www.nytimes.com/2011/11/16/us/politics/congress-blocks-new-rules-on-school-lunches.html
 
/FoodMonitor