chokladbollarimg_4610
Läkare larmar om farliga
choklad- och havrebollar
Buksmärta, andningsbesvär, yrsel, och klåda. Det fick en nioårig mjölkallergisk flicka i Karlstad genomlida efter det att hon ätit tre tuggor av en chokladboll från bolaget Be-Jis Havrebollar AB i Huddinge. Tillverkaren lovar på sina förpackningar att chokladbollarna är mjölkfria. Nu bekräftar vd Tony Nilsson att hans produkter trots det har kontaminerats med mjölkprotein.
 
”Vi skickade för analys och fann spår av mjölkprotein”, säger han.
 
Flickans behandlande läkare på centralsjukhuset i Karlstad anmälde händelsen till Livsmedelsverket den 14 november. Enligt honom klarade sig flickan relativt bra eftersom hon fick behandling i rätt tid.
 
”Det hade kunnat gå riktigt illa”, säger Läkaren.
 
Tony Nilsson berättar att han fick reda på att chokladbollarna innehöll mjölkprotein den 4 november. Men han har ännu inte återkallat samtliga kontaminerade produkter från dagligvaruhandeln.
 
”Vi har plockat hem från några butiker på Lidingö där vi visste att de fanns.”
 
Be-Jis Havrebollar tillverkar cirka 12 ton Gammeldags Havrebollar och Gammeldags Chokladbollar per år. Produkterna säljs över hela landet. Bolagets största kunder är butikskedjorna Coop och Ica. Men även många idrottsföreningar köper in lådor med bollar för att sälja vidare i sin verksamhet.
 
Enligt Tony Nilsson har både Gammeldags Havrebollar och Gammeldags Chokladbollar kontaminerats med mjölkprotein. Anledningen är enligt honom att fetttillverkaren AarhusKarlshamn AB leverat ett vegetabiliskt fett som innehållit mjölkprotein.
 
”Margarinet som vi använde tillverkades av AarhusKarlshamn. I deras produktfaktablad så står det att det är ett vegetabiliskt margarin utan mjölk. Vi har kontaktat AarhusKarlshamn som är väldigt förvånade över det här. Vi har använt det margarinet ganska länge. Men nu har vi tagit in ett annat där vi fått garantier om att det inte innehåller mjölkprotein", säger han. 
 
Shahram Shahmardian är Livsmedelsinspektör på Huddinge Kommun som har tillsynsansvaret över Be-Jis Havrebollar AB. Han blir mycket förvånad när FoodMontor berättar vad som inträffat.
 
”De har inte ringt mig. Jag fick höra detta nu från dig.”
 
Enligt gällande lagstiftning så är livsmedelsbolag skyldiga att rapportera allvarligare händelser till sin tillsynsmyndighet. Det har inte Be-Jis gjort.
 
”Det är inte bra. Jag måste gå dit och inspektera och se vad han håller på med egentligen. Mjölkallergiker kan stryka med om de här produkterna innehåller mjölk”, säger Shahram Shahmardian.
 
Livsmedelsverket har meddelat FoodMonitor att även de har startat en utredning av händelsen.
 
HÅKAN FRISELL

 

 
FoodMonitor-Fakta:
Be-Jis Havrebollar AB.
Tony Nilsson gjorde en inkråmsaffär med den tidigare ägaren i april i år.
Omsättning: 1.8 Mkr (2010).
Resultat före skatt: minus 1.8 Mkr.
Antal anställda: 2.

 

 
KOMMENTARER:
 
2011-11-24, AarhusKarlshamn AB:
 
“Vi har nu testat våra margarinprodukter med avseende på mjölkprotein i ett oberoende labb. Resultaten från dessa analyser bekräftar att våra margarinprodukter inte på något sätt kan ha varit källan till proteinkontamineringen eftersom de inte innehåller något protein”, säger Anne Mette Olesen, vice-vd, Personal och Kommunikation, AarhusKarlshamn AB.