chokladbollarimg_4610Choklad- och havrebollar återkallas
FoodMonitor berättade i tisdags om att en mjölkallergisk flicka blivit skadad efter att ha ätit en chokladboll från tillverkaren Be-Jis Havrebollar AB i Huddinge som innehöll mjölkprotein. Nu återkallar bolaget det kontaminerade partiet.
 
”Be-Jis AB återkallar choklad och gammeldags havrebollar med bäst-föredatum 06.01.2012 då dessa kan vara kontaminerade med spår av mjölkprotein”, skriver bolaget i en pressrelease.
 
Livsmedelsverket har analyserat den chokladboll som orsakade att en flickan, som är bosatt i Karlstad, drabbades av buksmärta, andningsbesvär, yrsel, och klåda. Chokladbollen har enligt uppgift köpts in på en marknad i Rissne. 
 
Enligt analysresultaten som blev klara igår innehöll chokladbollen 250 mg mjölkprotein, eller kasein, per kilo.
 
Tony Nilsson är vd i Be-Jis Havrebollar AB. Han tror att brister i bolagets rutiner kan ha legat bakom kontamineringen av choklad- och havrebollarna.
 
”Sammantaget vet vi inte hur detta kunnat ske, men troligast är att kontamineringen gällande Rissneleveransen skett genom vår personal”, säger han.
 
”Vi hoppas kunna säkerställa att något liknande inte sker igen, genom att ytterligare skärpa rutinerna och regelbundna analyser av produkten.”
 
HÅKAN FRISELL