spanskkorv
Mjölkallergiker skadad
av spansk korv
En 15-årig mjölkallergiker och hans föräldrar besökte Korvhuset i Lund för en gemensam måltid. Både hans föräldrar och restaurangen kontrollerade noga att korven, som tillverkas i Spanien, enligt innehållsförteckningen inte innehöll mjölkprotein. Ändå hamnade pojken på sjukhus. Nu har Miljöförvaltningen i Lunds kommun skickat ut ett larm till alla EU-länder.
 
”Det här är en väldig tankeställare. Man blir misstänksam och kommer att tänka igenom ett varv till med allting. Man vill inte att det här ska upprepas”, säger Robert Johnson som äger och driver Korvhuset i Lund.
 
”Korven har sålts under samma etikett i rätt många år nu. Det här är första fallet någonsin på 10 år för oss på tre butiker.”
 
Lunds kommun har belagt korven med saluförbud. 
 
”Korvhuset har litat på vad som stått på innehållsförteckningen. De får inte sälja korven längre. Det är mycket allvarligt om det är saker i som inte är deklarerat”, säger Elin Ulander, livsmedelsinspektör, Lunds kommun.
 
Korvhuset köpte in korven, som går under beteckningen ”Chistorras Färsk”, från livsmedelsimportören Ametller Scandinavia – Spanska Produkter AB i Helsingborg som i sin tur importerade den från tillverkaren Especialitats Pirineus, S.A. i Spanien. Totalt består den drabbade lotten av 260 kilo korv. På förpackningarna står inget om att korven skulle innehålla mjölkprotein.
 
”Det är ett slarv av producenten i Spanien. Antingen har de tillsatt mjölk utan att sätta ut det i märkningen. Alternativt har man inte rengjort produktionslinjen mellan olika produkter”, säger Olu Lindström, avdelningschef på livsmedelskontrollen i Helsingborgs stad.
 
Efter det att händelsen med den 15-årige mjölkallergikern rapporterades till Miljöförvaltningen i Lunds kommun så genomförde myndigheten analyser av den spanska korven på Eurofins laboratorium i Lidköping.
 
Resultaten visar att korven innehåller 8.6 milligram kasein per kilo och 50 milligram laktos per kilo. Kort därefter skickade Miljöförvaltningen i Lund ut ett larm, ett RASFF, till samtliga EU-länder.
 
Enligt återförsäljaren Ametller i Helsingborg så har den aktuella lotten med spansk korv stoppats tills dess att förpackningarna försetts med rätt märkning – det vill säga att produkten innehåller mjölkprotein.
 
Robert Johnson som tillsammans med sin far driver Korvhusets tre restauranger i Lund och Malmö är mycket bekymrad över att han inte kunde lita på märkningen på förpackningen med korvarna. 
 
”Jag har ett annat spanskt alternativ. En leverantör som har produkter som bara innehåller kött och krydda. Vi kommer att rekommendera det istället om det är en kund som har någon form av allergier.”
 
Den drabbade mjölkallergikern mår idag enligt uppgift efter omständigheterna bra.
 
HÅKAN FRISELL

 

 
FoodMonitor-Fakta:
Ametller Scandinavia – Spanska Produkter AB.
Omsättning: 11 Mkr (2010).
Resultat före skatt: 365 000 kronor.
Antal anställda: 3.
 
Foto: Livsmedelsverket.