ascendafillup
Hydraulisk butiksinredning
sparar butiksanställdas ryggar
Innovationsbolaget Ascenda Solutions AB i Lund har tagit fram en produkt, Fill-up, som minskar antalet tunga lyft i livsmedelsbutikerna och skapar nya annonsytor.
”Vi tror stenhårt på att den här produkten kan ersätta befintlig butiksinredning och bli en erkänd produkt. Den underlättar varuhanteringen för butikspersonalen och reducerar antalet tunga lyft”, säger Emelie Åström, vice-vd och delägare i Ascenda Solutions AB.
 
Ascenda Solutions AB grundades av Emelie Åström och vd:n Malin Samuelsson (bilden) för drygt ett år sedan. Idén till Fill-up kom när de båda studerade vid Lunds Universitet.
 
ascendaemeliemalin”Vi skulle ta fram en affärsidé till ett företag. När vi hade gjort det så sa man att det här måste ni köra på själva.”
 
”Vi har nu ett svenskt patent pending, och kommer gå vidare med ett europapatent.”
 
Enligt Arbetsmiljöverket så orsakas 85 procent av alla arbetsskador inom livsmedelsindustrin av tunga lyft.
 
Ascenda Solutions produkt underlättar för personalen.
 
”I takt med att kunderna handlar så sjunker varunivån hela tiden. Och det finns ingen kund som vill plocka på golvnivå. Då bygger man upp med fula pallar istället. Fill-up fungerar lite som tallriksställen på skolmatsbespisningar. Man tar en tallrik och så kommer nästa lager upp. Men vi har en hydrauliklösning istället. Man trycker på en knapp för att återställa plocknivån och tar bort de tomma lådorna.”
    
Enligt Emelie Åström frigörs även extra exponeringsyta i butikerna.
 
”Det blir en exponeringsyta som butikerna idag inte använder så mycket. Man kan visa prisuppgifter på sidorna, eller ha en tv-skärm”, säger hon.
 
Vad kostar Fill-up?
 
”Om man bara köper en så kostar de 35 000 kronor styck. Köper man fyra stycken eller fler kostar de 30 000 kronor styck.”
 
Ascenda Solutions har redan sålt sin produkt till sin första kund, Coop Forum i Bromma. Där är man nöjda med investeringen.
 
”Ergonomin har blivit mycket bättre. Nu kan vi köra in en hel pall vilket gör att man kan plocka i rak nivå. Vi får bättre försäljning och exponeringen av varorna förenklas. Vi bara plockar bort tomkartongerna varefter, så är det fräscht igen. Det snabbar upp arbetet”, säger Mats Carlsson, färskvaruchef på Coop Forum i Bromma Blocks, i en kommentar.
 
Planen för Ascenda Solutions är att i första hand att vända sig till de svenska butikskedjorna. Men Fill-up kan också användas inom övriga detaljhandeln. Även utländska marknader hägrar.
 
”Vi har redan börjat titta på utlandsmarknaden”, säger Emelie Åström.
 
HÅKAN FRISELL
 
Foto: Ascenda Solutions AB.