KfS: Sänk temperaturen i kylskåpen
Svenskarna har det för varmt i sina kylskåp. Äldre personer har det varmast. Det har Konsumentföreningen Stockholm kommit fram till i en ny undersökning bland 1 000 svenskar i åldrarna 18 – 84 år.
 
”Informationen om att man ska ha det kallt i kylskåpet måste ut på bred front. Inte minst nu i jultid med mycket mat som åker in och ut ur kylskåpet är det viktigt att förvara maten kallt. Att maten håller sig fräsch längre gynnar både plånboken och miljön, då kastas mindre mat säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö vid Konsumentföreningen Stockholm.
 
Enligt KfS vet inte hälften av alla personer under 35 år vilken temperatur de har i kylskåpet. 55 procent av de som känner till sin kylskåpstemperatur har mer än + 5 grader.
 
KfS vill också att hela livsmedelskedjan, producenter, grossister, distributörer och handel, sänker temperaturen till + 4 grader.
 
Många butiker har redan tagit egna initiativ och bland annat satt lock på kyldiskarna.
 
”Men det går för långsamt. Inom tre år vill vi se att kylda varor är märkta med en rekommenderad förvaringstemperatur på + 4 eller 5 grader. Det är inte konstigt att många hushåll har för hög temperatur i sina kylskåp när livsmedelsbranschen rekommenderar en så hög temperatur som + 8 grader på livsmedels-förpackningarna. Här skiljer vi oss från så gott som alla länder i Europa som rekommenderar kallare temperaturer”, säger Louise Ungerth. 
.
 
/FoodMonitor