Vinåterförsäljare anmäler
Systembolaget till Konkurrensverket
Vinåterförsäljaren Antipodes Premium Wines AB anmäler Systembolaget till Konkurrensverket. Anledningen är att Antipodes menar att Systembolaget missbrukar sin dominerade ställning genom att samarbeta med IOGT-NTO i en tidigare polisanmälan mot företaget.
 
”Vi betalar skatt i Sverige och gör ingenting olagligt. Vi uppfattar anmälan som ett försök från Systembolaget att få en seriös konkurrent att upphöra med sin verksamhet. Det däremot är både oacceptabelt och olagligt”, säger Antipodes VD Mark Majzner.
 
Antipodes driver vinklubbarna Australian Wine Club och Fine Wine Society. Bolaget erbjuder via försäljning på nätet hemleverans till sina kunder.
 
IOGT-NTO anmälde Antipodes för brott mot alkohollagen för drygt en månad sedan. Nio andra vinklubbar anmäldes även för brott mot alkoholskattelagen. Åklagaren i ärendet har enligt uppgift inlett en förundersökning.
 
Systembolaget misstänker att Antipodes med sin anmälan till Konkurrensverket försöker avleda uppmärksamheten från vinklubbarnas näthandel med alkohol.
 
”Anmälan till Konkurrensverket handlar om att sprida dimridåer ifrån den viktiga frågan om den kommersiella näthandeln är laglig eller inte”, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, i en kommentar till FoodMonitor.
 
/FoodMonitor 

 

 
FoodMonitor-Fakta:
Antipodes Premium Wines AB.
Omsättning: 19 Mkr (2010).
Resultat före skatt: 719 000 kronor.
Antal anställda: 26.
 

t20