kottimg_5118Skampåle införs
för Holländska köttbönder
Användningen av antibiotika inom den holländska köttproduktionen har ökat så mycket att den nu är ohållbar. Därför inför landet en offentlig skampåle för bönder som inte vill skära ner på användningen. Veterinärer riskerar att få sina receptblock indragna. Det rapporterar tidningen ATL.
 
”Bra, under förutsättning att man klargör att det inte är hela branschen, utan några få syndare”, säger Henk Jan Ormel, veterinär och riksdagsledamot för kristdemokraterna i Holland, till ATL.
 
Bönder som överanvänder antibiotika kommer i fösta hand att hängas ut på det holländska livsmedelsverkets hemsida. Har inte det effekt så kan bondens gård komma att blockeras, rapporterar ATL.
 
Enligt tidningen ökade användningen av antibiotika hos de holländska köttbönderna med hela 83 procent under åren 1999 till 2007.
 
För att komma till rätta med problemet införde industrin en självreglering. Det gjorde att användningen har minskat med 32 procent de senaste två åren.
 
Nu ska användningen minskas ytterligare genom att Holland inför en bättre kontroll på var antibiotikan kommer från. Bonden ska fortsättningsvis ha att göra med enbart en veterinär när det gäller antibiotika.
 
”Genom att bonden bara kan få medicin via en enda kanal är strömmen av djurläkemedel transparent och entydig. Det är för en veterinär viktigt att ha en komplett översikt över strömmen av djurläkemedel”, står det enligt ATL i ett förslag som i veckan röstades igenom i det holländska parlamentet.
 
/FoodMonitor