SLV svarar på kritik
- vitaminvatten är onödigt 
Som FoodMonitor berättat om tidigare så har vattenåterförsäljaren Vitamin Well klagat på att Livsmedelsverket haft synpunkter på bolaget. I en skrivelse till Livsmedelsverket i november pekade bolaget ut tre personer i myndighetens personal som man anser varit extra kritiska. Nu har Livsmedelsverkets generaldirektör Inger Andersson svarat Vitamin Well. Hon passar även på att förtydliga hur myndigheten ser på vitaminvatten. 
 
”För de flesta konsumenter finns det inget behov, från näringsmässig utgångspunkt, av extra kosttillskott och inte heller av vitaminvatten”, skriver Inger Andersson i ett brev till Vitamin Well.
 
”Trots att det finns många brister i våra matvanor visar kostundersökningar att de allra flesta får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler genom den vanliga maten.”
 
Inger Andersson poängterar emellertid att det finns grupper som kan ”behöva kosttillskott under vissa perioder av livet”.
 
I sin skrivelse till Livsmedelsverket i början av november säger både Vitamin Well´s vd och dess styrelseordförande att de tre personerna vid myndigheten ”har en så uppenbar aversion mot våra produkter och vårt bolag att de väljer att upprepade gånger tydliggöra denna inställning via media…”.
 
Inger Andersson har gått igenom vad de tre personerna sagt i media och kan inte finna ”annat än att det i huvudsakligen rör sig om generella uttalanden om vitaminiserat vatten”, och att dessa uttalanden är ”i linje med verkets uppdrag”.
 
Vitamin Well skriver även i sitt brev att man blivit uthängda av bland andra svt Plus i ett program som sändes i början av året.
 
Inger Andersson menar att redigeringen av det aktuella programmet till vilket myndigheten ställde upp med information, och där bolaget fick kritik för märkningen av sina produkter, gjorde att det kunde verka som om Vitamin Well fick klä skott för hela vitaminvatten-branchen.
 
”Det kan uppfattas som orättvist men den dramaturgin måste Plus-redaktionen svara för”, skriver hon i en kommentar.
 
FoodMonitor har varit i kontakt med Jonas Petterson som är vd i Vitamin Well. Men han vill idag inte svara på några frågor, utan säger att han planerar att skriva ett nytt brev till Livsmedelsverket.
 
HÅKAN FRISELL
  

Läs mer: Vitamin Well vill få stopp på Livsmedelsverkets negativa kommentarer