gmorisnudlar
Risnudlar med förbjuden
GMO har sålts i Sverige
Livsmedelsimportören Achau Lien Import & Export AB i Helsingborg har sålt nudlar som innehåller förbjudet GM-ris i Sverige, och även exporterat dem till Centraleuropa. Tyska myndigheter upptäckte överträdelsen och har i dagarna skickat ut ett larm till samtliga EU-länder.
 
”Den lotten har folk redan ätit upp. Den finns inte längre. Vi ber om ursäkt. Det är ingenting annat vi kan säga. Vi har försökt att göra så rätt som möjligt”; säger Marco Lien, försäljningschef, Achau Lien Import & Export AB.
 
”Det är tråkigt att det kommer in i Sverige. Det är inte godkänt och får inte förekomma”, säger Caroline Nordström, miljöinspektör vid Helsingborgs kommun.
 
Enligt Caroline Nordström rör det sig om 15 060 paket som vardera innehåller 400 gram som importerats av Achau Lien Import & Export AB från den kinesiska leverantören Songsong. 
 
Av dessa har uppskattningsvis 12 000 paket sålts till ett bolag i Holland som i sin tur sålt vidare till en kund i Tyskland. I Sverige har framför allt små livsmedelsbutiker med asiatisk inriktning sålt nudlarna till konsumenter.
 
De aktuella risnudlarna innehåller enligt de tyska myndigheterna det i EU totalförbjudna GM-riset BT63.
 
Risnudlarna tillverkades enligt uppgift i Kina förra året och har en hållbarhet på två år.
 
Marco Lien berättar att nudlarna tidigare certifierats som GMO-fria av ett kinesiskt laboratorium. Nu är han osäker på om han i fortsättning kan lita på de kinesiska certifikaten.
 
”Man vet inte vilka labb man kan lita på i Kina. Det är mycket skumma grejer som händer där.”
 
EU har nyligen beslutat att stärka kontrollen av import av risprodukter från Kina med avseende på GMO.
 
Det tycker Marco Lien är bra.
 
”Man känner sig mycket säkrare då. Vi kan ju inte kontrollera allting själva”, säger han.
 
HÅKAN FRISELL