lofbergscaffitaly
Kaffekapslar rekordsäljer
hos Löfbergs Lila
Det anrika kaffebolaget Löfbergs Lila i Karlstad har det senaste året fördubblat sin försäljning av kapselmaskiner till drygt 40 000 enheter. Försäljningen av kaffekapslar har nått 5-miljonersstrecket. Och trenden verkar hålla i sig.
 
”Vi dubblar försäljningen varje månad som går just nu. Det är en enorm utvecklingskurva för ett segment som var i sin linda för bara två år sedan. Det här är ett gasellsegment”, säger Björn Norén, projektansvarig kapslar, Löfbergs Lila.
 
Löfbergs Lila samarbetar med den italienska kapselmaskintillverkaren Caffitaly och är generalagent för kapslar i norden och Baltikum. Maskinerna säljs i främst i vitvaru- och fackhandeln, men även försäljningen via nätet är enligt Björn Norén betydande.
 
Löfbergs Lila rostar cirka 27 000 ton kaffe per år. Än så länge är andelen kaffe som går till kapslar i sammanhanget blygsam.
 
”Om vi trendar mot 5 miljoner kapslar på ett rullande helår så motsvarar det cirka 40 ton kaffe.”
 
Björn Norén poängterar att i Tyskland, som ligger 3-4 år före Sverige i lanseringen av kaffekapslar, så har försäljningen tagit fart ännu mer.
 
”I Tyskland har en annan Caffitaly partner som heter Tchibo haft en riktig framgång. De säljer cirka 300 miljoner kapslar per år.”
 
Trots att Löfbergs Lila kraftigt har ökat sin försäljning av kapselkaffe så går segmentet fortfarande med förlust.
 
”Om man tittar på utvecklingskostnaden kontra vad vi drar in så är det inte break-even ännu. Det tar några år.”
 
Det är inte läge att dra i bromsen?
 
”Det tror jag inte eftersom alla kaffeaktörer och alla varmdrycksleverantörer tittar på det här segmentet nu. Allting talar för att hela branschen satsar”, säger Björn Norén.
 
Totalt tror branschen att det kommer att säljas cirka 180 000 kapselmaskiner i Sverige i år.
 
För att möta efterfrågan på kapselkaffe har Löfbergs Lila tagit fram flera espresso- och bryggkaffekapslar. Nyligen lanserades även kapslar för drickchoklad i ett samarbete med den börsnoterade chokladtillverkaren Cloetta.
 
Löfbergs Lila avslöjar att man snart kommer att lansera även te på kapsel.
 
”I maj så kommer vi med tre teer. Ett klassikt svart och två smaksatta svarta. Det blir Earl Grey, Himlagott som är vår storsäljare, och vår senaste nyhet och succé Citron och Lime”, säger Maria Herou Wallner, produktchef, Löfbergs Lila.

  

lofbergshimlagott

Kapselkaffe kostar konsumenterna cirka 3.50 kronor per kopp. Det är betydligt dyrare än vanligt bryggkaffe som ligger på motsvarande 50 öre per kopp kaffe. Men Maria Herou Wallner poängterar att det reducerade spillet med kapselkaffe är en viktig faktor.
 
”Mätningar visar att uppskattningsvis en fjärdedel av allt bryggkaffe i Sverige hälls ut. Med kapselkaffe har du har inget spill. Du har en perfekt kopp varje gång. Det är väldigt svårt att brygga bara 1-2 koppar riktigt gott kaffe åt gången Du brygger ofta fyra när du bara vill ha en.”
 
En annan kritik som riktats mot kapselkaffe är att kapslarna ofta innehåller aluminium. Det problemet kommer Löfbergs Lila snart göra sig av med.
 
”En nyhet 2012 är att vi kommer bli helt aluminiumfria. Kaffekapseln ska bli helt återvinningsbar”, säger Björn Norén.
 
HÅKAN FRISELL
 
Foto: Löfbergs Lila.