biosoftpharma
Ojust norskt kostillskottbolag
anmält till Konsumentverket
Det norska företaget Biosoft Pharma AS använder ojust marknadsföring och vilseledande reklam. Den senaste tiden har Konsumentverket fått ta emot flera anmälningar mot bolaget. Biosoft Pharma skickar enligt uppgift ut varor till konsumenter trots att det saknas beställningar.
 
”Biosoft Pharma skickar ut olika preparat utan att man beställt och med en liten faktura och ett hot om inkasso etcetera om man inte betalar. Kan ni stoppa dem med hot om vite, polisanmälan?”, skriver en kund till Konsumentverket.
 
Om inte kunderna betalar anlitar Biosoft Pharma AS det svenska inkassobolaget Profina AB.
 
”Den första betalningen vägrade jag att betala och de svarade inte på mig och hotade med inkasso så jag betalade 139 kronor. Igår fick jag hem ett till paket med en faktura på 239 kronor. Vad ska jag göra?”, skriver en annan kund.
 
Det finns även fall där kunder beställt varor, men sedan inte fått ångra sig.
 
Konsumentverket fick redan 2007 in flera anmälningar mot bolaget men avskrev ärendena. Den senaste tiden har myndigheten märkt en klar ökning i antalet anmälningar.
 
”Under 2010 och 2011 har antalet anmälningar mot Biosoft Pharma tilltagit. Eftersom Konsumentverket får in flera tusen anmälningar varje år måste vi prioritera hårt bland vilka anmälningar vi går vidare med. I det här fallet har det ännu inte lett till någon åtgärd från Konsumentverkets sida. Fortsätter anmälningar att komma in kan det beslutet komma att omprövas”, säger Hans Lundin, presschef, Konsumentverket. 
 
Hos Profina säger man sig inte märkt några problem med Biosoft Pharma.
 
”Upplever vi på något sätt att bolaget inte är seriöst så samarbetar vi inte med dem”, säger vd Rolf Lundberg, Profina AB.
 
”Nu när du nämner det här så självklart får vi titta över och se om inkassokraven har ökat framför allt i december månad.”
 
FoodMonitor har inte lyckats nå Biosoft Pharma AB för en kommentar.
 
HÅKAN FRISELL
  
FoodMonitor-Fakta: 
Biosoft Pharma AB säljer bland annat Omega 3, vitaminer, och olika typer av extrakt. 
 
Foto: Konsumentverket.