Dråpslag för GM-majs?
– skalbagge utvecklar resistens
Genetiskt modifierad majs är en av USA´s största grödor. Men nu kan majsen vara på fallrepet. En majsrotbagge som livnär sig på majsens rötter har visat sig kunna utveckla resistens. Det rapporterar nättidningen mailonline.
 
”Om majsrotbaggar blir resistenta mot majs så kan det bli det mest kostsamma exemplet på insektsresistens mot genetiskt modifierade grödor i USA”, säger Bruce Tabashnik, entomolog vid University of Arizona, till mailonline.
 
”Det är ett skadedjur med potentiellt enorm ekonomisk betydelse.”
 
Än så länge är faran inte akut för de amerikanska majsodlarna. Fallen med resistens är få och begränsade. Men forskarna tycker att böndernas hantering av GM-grödan är problematisk
 
När den genmodifierade grödan, kallad Bt-majs, introducerades i USA år 2003 så mottogs den med öppna armar av många bönder. Majsen har ett eget kemiskt skydd mot majsrotbaggar. Idag finns Bt-majsen på 65 procent av den totala arealen odlad majs i USA. Majsen används i allt från matlagningsolja till frukostflingor och sötningsmedel.
 
Men de senaste somrarna har man hittat majsrotbaggar i delar av delstaterna Iowa, Illinois, Minnesota and Nebraska, som obekymrat äter Bt-majs.
 
Forskarna tror att en viktig orsak är att vissa bönder odlar Bt-majsen år efter år på samma fällt utan att växla med andra grödor. Anledningen är enligt uppgift den ökande lönsamheten i att odla majs i USA. Baksidan är att det gör det lättare för skadeinsekter att utveckla resistens.
 
Kemikaliejätten Monsanto, som säljer Bt-majsen, säger å andra sidan att det inte finns några som helst definitiva bevis på att majsrotbaggar har blivit immuna mot deras gröda. Enligt bolaget blev mindre än 0.2 procent av arealerna angripna av majsrotbaggar i år.
 
/FoodMonitor