Unga får jobb efter
sänkt konditorimoms
Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har genomfört en undersökning inför momssänkningen på konditoritjänster från och med första januari. Den visar att tre av fyra konditorier planerar att anställa personal efter momssänkningen. Det handlar till stor del om yngre eftersom sju av tio företag bedömer att de kommer att anställa personer som är mellan 20 och 24 år gamla.
 
Bageri- och konditorinäringen är en stor och arbetskraftsintensiv bransch. Som den största branschen inom svensk livsmedelsproduktion sysselsätter man omkring 15 000 personer och det är vanligt att upp emot hälften av företagens intäkter går till löner.  Sänkt moms på konditoritjänster från 25 till 12 procent den första januari 2012 beräknas leda till ytterligare anställningar, enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen.
 
Sex av tio företag uppger också att de även planerar nyinvesteringar och renoveringar vid sänkt moms.
 
– Vi gläder oss åt den sänkta momsen, det blir ett lyft för hela branschen när företagen kan öka i konkurrenskraft genom att modernisera lokaler och anställa mer personal, Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.
 
– Med en lönsamhetsmarginal i branschen på bara en procent har många av landets konditorier under många år varit tvungna att prioritera bort nyanställningar och investeringar för att överleva. Sänkt konditorimoms gör det möjligt för fler konditorier att leva kvar och utvecklas, fortsätter Lundell.
 
För att fira den halverade momsen har Sveriges bagare & konditorer tagit fram en Momsbakelse skapad för tillfället av Årets Konditor 2011 Josefine Baumann. Momsbakelsen har en mjuk chokladbotten med maräng som i mitten överraskar med ett mynt av hallonmousse och kommer att säljas hos ett flertal av medlemsföretagen, meddelar man.
 
/FoodMonitor