svartslaktimg_2317
Skånska bönder i svartslakthärva
Polisen har i samarbete med Sjöbo kommun lyckats ta en svartslaktare på bar gärning. I en av svartslaktarens fastigheter påträffades 24 upphängda grisar och en halv oxe. Sju bönder har angivits som delaktiga i härvan.
 
”Jag tycker det är allvarligt. Det här är en helt okontrollerad livsmedelshantering, och det kan innebära smittspridning. Det är ekonomisk brottslighet också. Vi har gjort en polisanmälan”, säger Annika Jeppsson, miljöinspektör i Sjöbo kommun.
 
”Det här har nog hållit på ett bra tag i något slags samförstånd mellan bönderna och den här slaktaren.”
 
Enligt polisen kan den misstänkte svartslaktaren gjort sig skyldig till flera brott.
 
”Det kan vara frågan om många brott. Men i nuläget så är det bland annat brott mot Livsmedelslagen som utreds. Och där är det många paragrafer som kan vara tillämpliga”, säger Per Hansson, förundersökningsledare vid polisen i södra Skåne.
 
Det är mycket ovanligt att svartslaktare blir påkomna. I det här fallet lyckades myndigheterna nå framgång tack vare ett nära samarbete.
 
”Vi hade tur kan man säga. Vi fick polishandräckning samma dag vi skulle ut till gården. Sedan väntade vi på bonden så att vi fick se det här på plats.”
 
”Man måste ta dem på bar gärning. Jag har varit med på ställen där vi har kommit ut och sett fina slakterilokaler, men eftersom där inte funnits några djur så kom vi ingen vart med ärendena.”
 
Enligt Annika Jeppsson så har svartslaktaren i det aktuella fallet även hanterat slakteriavfall på ett farligt sätt. På fält runt omkring hans gård har man hittat bland annat tre gamla djurskallar, grishår, benrester, och inälvor.
 
”Vi har även anmält det här som miljöbrott för han släppte ut blodet på backen”, säger hon.
 
Lokalen som verksamheten bedrevs i var enligt kommunen relativt välutrustad med bland annat en elektrisk bedövningsutrustning, en skållningsmaskin, och en bänk för styckning.
 
Svartslaktaren har enligt uppgift inga egna djur utan djurägare kommer till honom och lämnar djur till vad han kallar husbehovsslakt. Inga av djuren var märkta som lagstiftningen kräver.
 
”Han uppgav att det kom djurägare och lämnade djuren till honom som han slaktade. Detta är enligt lagstiftningen inte ok”, säger Annika Jeppsson.
 
”Vi kunde inte heller se någon märkning på något av de här djuren.”
 
Sjöbo kommun har tidigare fått in tips om den misstänkte svartslaktarens verksamhet.
 
”Det var för många år sedan. Vi har en liten notering om det. Det är en anmälan om ungefär samma sak. Men då kom vi inte någon vart.”
 
Polisen spärrade under några dagar denna månad av fastigheten där svartslakten hade bedrivits. Man har även gjort ett förhör med den misstänkte mannen.
 
”Ett förhör har genomförts med mannen. Han har inte haft något tillstånd att bedriva slakt”, säger Per Hansson.
 
FoodMonitor har varit i kontakt med den utpekade svartslaktaren. Han nekar emellertid till att ha varit involverad i någon slaktverksamhet.
 
HÅKAN FRISELL
 
Foto: Sjöbo kommun.
 

t20