tranhemsimg_5174
SLV kritiserar Tranhems Gård
för smutsig utrustning
Livsmedelsverket har de senaste månaderna påpekat brister på Tranhems Gårds slakteri som ligger cirka en mil nordväst om Karlstad. Bland annat har krokar och handsågar inte rengjorts och därigenom utgjort en smittfara, menar myndigheten. Tranhems Gård lovar bättring.
 
”Jag vill erkänna att det var slarvigt. Vi ska ha rengöringsrutiner och vi ska sköta oss. Vi gick i gamla rutiner. Nu får de en uppfräschning”, säger Kenny Thor, produktionsansvarig, Tranhems Gård.
 
I ett brev till Tranhems Gård skriver Livsmedelsverket bland annat att företagets rutiner för rengöring inte säkerställer att alla föremål och all utrustning som kommer in kontakt med livsmedel rengörs tillräckligt ofta för att förhindra risk för kontaminering.
 
Enligt Kenny Thor hade Tranhems Gård rutinen att slaktarna själva fick städa och göra rent efter arbetsdagen. Nu ändras det och bolaget tar in en städare som ska se till att allt blir städat så som Livsmedelsverket kräver.
 
”Vi har bytt städpersonal. Det blir en renodlad specialist som ska städa här. Det blir inte mer än grovstädningen kvar för slaktarna.”
 
Varför tog ni inte tag i problemen direkt när Livsmedelsverket hörde av sig?
 
”Vi trodde att vi hade lyckats bättra oss efter det. Men det var inte tillräckligt. Nu har vi tagit i ännu hårdare för att säkerställa att vi gör det”, säger Kenny Thor.
 
HÅKAN FRISELL

 

 
Läs mer:
Charktillverkning lyfter köttbönder
 

t20