USA stoppar import av apelsinjuice
Det amerikanska livsmedelsverket, FDA, har tillfälligt stoppat all import av apelsinjuice. Anledningen är att myndigheten misstänker att det kan finnas spår av svampgiftet carbenzadim i apelsinjuice från bland annat Brasilien. Det rapporterar Bloomberg.
 
På grund av stoppet nådde priset på apelsinjuice i USA denna vecka rekordnivån 2.07 dollar per pound under en kort tid.
 
Vissa djurförsök pekar på att Carbenzadim kan orsaka levercancer. Därför är medlet förbjudet i USA sedan 2008. I bland annat Brasilien är medlet godkänt.
 
FDA har inlett en utökad provtagning och har lovat att förstöra all juice som innehåller fungiciden. Även i låga halter.
 
Drygt en sjättedel av all juice som konsumeras i USA har importerats från Brasilien.
 
Coca-Cola, som marknadsför juicen Minute Maid, medger till FDA att vissa odlare som levererat till bolaget har sprayat sina träd med kemikalien.
 
”Det här är en industri som påverkar varje bolag som producerar produkter i USA och använder apelsinjuice”, säger Coca-Cola i en kommentar, enligt Bloomberg.
 
FDA fick reda på att den importerade apelsinjuicen från Brasilien innehöll carbenzadim i låga halter i slutet av förra året av ett företag som larmade. Svampmedlet hade upptäckts i produkter som tillverkats av apelsiner skördade i Brasilien under 2011.
 
Samtidigt som FDA nu meddelar att importen tillfälligt stoppats så säger myndigheten enligt Bloomberg att de låga halterna ”ger inte upphov till säkerhetsproblem”.
  
/FoodMonitor
 
Källor: Bloomberg, Los Angeles Times.
 
Läs mer:
http://www.fda.gov/Food/FoodSafety/Product-SpecificInformation/FruitsVegetablesJuices/ucm286302.htm
 

t20