bragoimg_4627
Brago Bondgårdskex
risk för jordgubbsallergiker 
Kextillverkaren Göteborgs Kex skriver tydligt "med smak av hallon" på framsidan på sina förpackningar med Brago Bondgårdskex. Men några hallon finns det inte i kexen. Istället har bolaget blandat i jordgubbspuré och jordgubbskoncentrat. Hallonsmaken kommer från en tillsatt arom. Det kan utgöra en risk för jordgubbsallergiker - speciellt barn.
 
"Min dotter har jordgubbsallergi men klarar hallon. För henne är det en oerhört stor skillnad på dessa bär. Så när det står att de smakar hallon så tänker man inte på att det istället är jordgubbar", skriver en konsument i en anmälan till Konsumentverket.
   
"Av en ren slump läste jag idag innehållsförteckningen och upptäckte då att det inte alls är hallon i kexen. Är det verkligen tillåtet att vilseleda så?"
 
Hos Göteborgs Kex tycker man att ansvaret ligger helt hos föräldrarna. Förpackningen med bondgårdskex vänder sig inte till barn menar bolaget.
 
"Vi vänder oss inte direkt till barnen utan det är föräldrarna som köper förpackningarna”, säger Nicklas Sjöqvist, informationschef, Göteborgs Kex.
 
"Jag kan bara hänvisa till att vi följt de regler som gäller.”
 
Astma och Allergi Förbundet uppmanar bolaget att använda en tydligare märkning.
 
"Göteborgs Kex har varit väldigt otydliga med sin information. De har inte gjort något lagligt fel. Men om de är intresserade av att ha en bra relation med sina kunder så ska de inte göra på det här sättet", säger Marianne Jarl, ombudsmann, Astma och Allergi Förbundet.
 
Vad borde bolaget göra istället?
 
"Jag tycker att de ska på något sätt markera att produkten innehåller jordgubbar, i texten eller i bilder på framsidan, så att barn också kan tolka informationen."
 
HÅKAN FRISELL 
 

t20