viktvktarna2
Konsumenter klagar på
Viktväktarnas gratis-bluff 
Den senaste veckan har bantningsbolaget Viktväktarna fått nio anmälningar mot sig hos Konsumentverket. Bolaget marknadsför i olika medier ett gratis medlemskap som när det kommer till kritan är långt ifrån gratis. 
 
"Viktväktarna annonserar just nu om att använda deras online tjänst gratis. Jag såg reklamen igår kväll och tänkte att det där lät bra. När jag nu på morgonen gick in på tjänstens hemsida så upptäcker jag att det inte alls är gratis utan att det kommer att kosta 510 kronor för 3 månader. Reklamen kändes helt klart vilseledande", skriver en konsument till Konsumentverket. 
 
Hos Viktväktarna medger man att kunderna trots vad som utlovats inte får något gratis medlemskap. 
 
"Nej, man kan inte bli medlem gratis hos oss", säger Filippa Tornwall, pressansvarig, Weight Watchers Sweden Vikt-Väktarna AB. 
 
Det som Viktväktarna i reklamen i olika medier påstår är gratis innebär i själva verket att man bjuder på något som bolaget kallar "startavgiften". Den ligger 360 kronor vid medlemskap som löper på 3 månader. För att bli medlem måste man emellertid dessutom betala en månadsavgift på 170 kronor per månad. Totalt 510 kronor. 
 
"Vi bjuder på startavgiften. Vi har kanske varit lite otydliga i vårt ordval där", säger Filippa Tornwall. 
 
"Vi vill absolut inte att folk ska känna sig lurade och vi håller på att försöka göra det här ännu tydligare på vår webbsida just nu." 
 
Weight Watchers Sweden Vikt-Väktarna AB har varit under ekonomisk press de senaste åren. Enligt de tre senast redovisade boksluten hos Bolagsverket har man total gått med nästan 61 miljoner kronor i förlust före skatt. År 2010, som är det senast redovisade bokslutet, blev förlusten 18 miljoner kronor.
 
"Jag får hänvisa till förra årets boklut. Jag kan inte uttala mig någonting om resultatet. Förlusterna har i och för sig minskat drastiskt", säger Filippa Tornwall. 
 
HÅKAN FRISELL 
 
FoodMonitor-Fakta: 
Weight Watchers Sweden Vikt-Väktarna AB. 
Ägare: Weight Watchers European Holding AB, som i sin tur ägs av det amerikanska bolaget Weight Watchers International Inc. 
Omsättning: 105 Mkr (2010). 
Resultat före skatt: minus 18 Mkr. 
Antal anställda: 71.