djurrattsalliansenblackstaby
Foto: Djurrättsalliansen
Nytt grislarm från Djurrättsalliansen
I november förra året larmade djurrättsorganisationen Djurrättsalliansen om missförhållanden vid Svenska grisgårdar. Nu har organisationen publicerat nytagna bilder som man påstår visar på fortsatt djurplågeri.
 
En av de som utpekades förra året var Lars Hultström, ordföranden för Swedish Meats, nuvarande Sveriges Djurbönder. Men trots omfattande utredningar har inget åtal väckts.
 
Lars Hultström har enligt nättidningen dagensmedia.se nu själv funderingar på att polisanmäla de reportrar som var inblandade i avslöjandet.
 
”Ekots reporter Daniel Öhman stod utanför min gård och det var förmodligen han som uppmanade ungdomarna att ta de där bilderna”, säger Lars Hultström till tidningen.
 
De nytagna bilder som Djurrättsalliansen nu publicerat är enligt uppgift även dessa från Lars Hultströms gård Blackstaby. Men missförhållandena är inte begränsade till Blackstaby menar organisationen.
 
”Blackstaby är inget undantag, det är så här grisar föds upp. Djurskyddslagen i Sverige säger en sak, men starka branschintressen, med veterinärer och myndigheter i sällskap, försöker dölja att den inte efterföljs inom grisindustrin. Den nedlagda förundersökningen kan bara tolkas som att de fått gehör för sin sak, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.
 
”Många människor blev upprörda över bilderna vi kunde visa upp förra året och förväntar sig nog att läget för grisarna är bättre nu. Det är det inte. Vi måste fråga oss om det är rätt att föda upp djur på det här sättet."

/HÅKAN FRISELL