Bring stoppar olagliga reklamblad
från skandalbolaget Healthzone
Postutdelaren Bring Citymail AB hade hunnit dela ut 500 000 av totalt en miljon reklamblad åt skandalbolaget Healthzone OÜ då en brevbärare anade oråd och slog larm. Nu stoppar Bring Citymail med omedelbar verkan allt samarbete med Healthzone.
 
"En medarbetare på ett av våra brevbärarekontor reagerade på att det verkade vara något skumt med utskicket från Healthzone", säger Rikard Spålséus (bilden, foto: Bring Citymail), informationsansvarig, Bring Citymail.
 
rikardbring"Vi insåg vi att det här förmodligen rörde sig om vilseledande marknadsföring. Vi såg också att preparatet som de marknadsförde, Removyl, fanns det anmälningar mot. Och att Healthzone hade brutit mot marknadsföringslagen."
 
Bring Citymail delar ut post i Stockholm, Göteborg, Malmö, mälardalen, och på Gotland. Ordern från Healthzone på en miljon försändelser var enligt uppgift värd runt en miljon kronor.
 
"Det här är en dyrköpt läxa för vår del."
 
Enligt Rikard Spålséus var det självklart att reklamutskicket från Healthzone skulle stoppas.
 
"Vi har en generell regel att är det någonting som är olagligt, eller om vi misstänker att det är olagligt, så får vi inte dela ut det."
 
"Jag har varit här i 16 år och aldrig varit med tidigare om att vi haft ett olagligt utskick av den här typen. Det här är också första gången som vi delar ut åt Healthzone. De kör kanske stilen att de testar med bolag som inte delat ut åt dem förut."
 
Enligt Rikard Spålséus så kommer Bring att fortsättningsvis hålla ögonen öppna efter liknande reklamutskick.
 
"Det här är ingenting som vi vill förknippas med i och med att det strider mot marknadsföringslagen. Vi är också väl medvetna om att vi blir delansvariga om vi delar ut det", säger han.
 
"I framtiden kommer vi att vara väldigt mer observanta på den här typen av reklamutskick."
 
HÅKAN FRISELL

 

 
Läs mer:
Healthzone fakturerar 91-åring för obeställda antirynkpiller
Anmälningar mot Healthzone rasar in hos Konsumentverket
 

t20